Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

Znanstvenici nazvali tvrdnje o 5G tehnologiji “potpunim glupostima”

Objave su podijeljene na Facebooku, YouTubeu i Instagramu, uključujući profile sa stotinama tisuća pratitelja.Ali znanstvenici kažu da je ideja o vezi između Covid-19 i 5G mreže „potpuna glupost” i biološki nemoguća.Direktor Nacionalne zdravstvene službe Engleske Stephen Powis je ove teorije zavjere okarakterizirao kao „najgoru vrstu lažnih vijesti”, piše BBC.

Teorija zavjere

Mnogi od onih koji su dijelili objavu zastupaju teoriju zavjere s netočnom tvrdnjom da je 5G – koja se koristi za mobilne mreže i emitira signale koje prenose radio valovi – nekako odgovorna za koronavirus.

Ove teorije su se naizgled najprije pojavile u objavama na Facebooku krajem siječnja, u približno isto vrijeme kad su prvi slučajevi zabilježeni u Americi.

Mogu se podijeliti u dvije šire grupe:

  • Jedna tvrdi da 5G može narušiti imuni sustav, pa time čini ljude podložnijim virusu
  • Druga sugerira da se virus na neki način može prenositi korištenjem 5G tehnologije

Obje tvrdnje su „potpuna glupost”, kaže doktor Simon Clark, profesor stanične mikrobiologije na Sveučilištu Reading.

„Ideja da 5G narušava imuni sustav nije potkrijepljena dokazima”, kaže doktor Clark.

„Vaš imuni sustav može pasti zbog različitih stvari – od umora jednog dana ili zbog loše prehrane. Ove fluktuacije nisu velike ali možete zbog njih biti podložniji tome da pokupite virus.”

Dok vrlo snažni radio valovi mogu izazvati zagrijavanje, 5G nije ni blizu toliko jaka da bi zagrijala ljude dovoljno da ima bilo kakav značajan efekt.

„Radio valovi mogu poremetiti vašu fiziologiju dok vas zagrijavaju, što znači da vaš imuni sustav ne može funkcionirati. Ali razine energije iz 5G radio valova su male i nisu ni približno dovoljne jačine da bi utjecale na imuni sustav. Bilo je mnogo istraživanja na ovu temu.”

Radio valovi u 5G mreži i drugim mobilnim tehnologijama nalaze se na kraju niske frekvencije elektromagnetnog spektra. Imaju manje snage nego vidljiva svjetlost, nisu dovoljno jaki da oštete stanice – za razliku od radijacije koja se nalazi na kraju više frekvencije ovog spektra, koji uključuje i sunčeve i rendgenske zrake.

Također bi bilo nemoguće da 5G prenosi virus, dodaje Adam Finn, profesor pedijatrije na Sveučilištu u Bristolu.

„Sadašnja epidemija je izazvana virusom koji se prenosi s jedne zaražene osobe na drugu. Znamo da je to točno. Čak imamo i virus u našem laboratoriju, koji smo izvukli iz jednog oboljelog pacijenta. Virusi i elektromagnetni valovi koji omogućuju mobilnim telefonima i internet vezi rad su dvije različite stvari. Kao babe i žabe.”, kaže on.

Također je važno istaknuti još jednu veliku grešku s teorijama zavjere – koronavirus se širi u gradovima u Velikoj Britaniji gdje 5G još uvijek nije u upotrebi, kao i u zemljama kao što su Iran koje tek trebaju uvesti ovu tehnologiju.

Početkom ove godine, dugoročna studija Međunarodne komisije za zaštitu od neionizirajućeg zračenja (ICNIRP) je opovrgnula ove tvrdnje, rekavši kako nema dokaza da mobilne mreže izazivaju rak ili druge bolesti.

No, ako ništa drugo, izgleda da su dezinformacije eskalirale.

Iz udruženje mobilnih operatera Mobile UK su priopćili da su netočne glasine i teorije koje povezuju 5G i koronavirus „zabrinjavajuće”, dok su iz vladinog Odjela za IT, kulturu, medije i sport ponovili kako „apsolutno nema vjerodostojnih dokaza za njihovu povezanost”.

Virusi napadaju ljudske ili životinjske stanice i koriste ih za razmnožavanje, što prouzrokuje infekciju. Virusi ne mogu živjeti dugo van živog bića, pa moraju pronaći način kako ući – obično kapljičnim putem uslijed kašljanja ili kihanja.

Sekvence genoma ovog koronavirusa ukazuju da je prešao sa životinja na ljude – a zatim se počeo prenositi s čovjeka na čovjeka.

Izvor: geek.hr

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x