Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

“Zgodna laž o ruskom utjecaju, s Milanovićem dijelim iste vrijednosti”

Dodik za HRT

Milanović je konzistentan predsjednik, volim s njim razgovarati, a Hrvatska je nepravedno izbačena iz procesa odlučivanja kroz Savez za implementaciju mira u BiH, rekao je prilikom gostovanja u središnjem Dnevniku HRT-a Milorad Dodik.

Dodik se osvrnuo na proces koji se protiv njega vodi u Sarajevu. Ustvrdio je da je to politički, a ne pravni proces.

– To je primarno politički proces. Nema nikakve osnove u zakonu. Činjenica je da stranac koji nije izabran odlukom mijenja zakon štiteći svoja nedjela, tvrdeći da svatko tko ne postupa kako on kaže, zato što je on neko izmišljeno božanstvo, ide u zatvor na šest mjeseci do pet godina, rekao je.

Poručio je da to govori više o Bosni i Hercegovini te ustvrdio da je ta zemlja apsurdna.

– Tako je i u ovom slučaju. To govori više o BiH, zemlji koje nema, koja je apsurdna, koja nije sređena. Da jedan stranac može mijenjati zakonodavstvo, to ne može proći ni kod ličilaca na pravnom fakultetu, a kamoli kod studenata, ustvrdio je.

Citirao je nobelovca Ivu Andrića te ustvrdio da kada se uđe u BiH – logika prestaje.

– Sve upućuje na onu Andrićevu: Kada uđeš u BiH – prestaje logika. Ovdje nikakve logike nema. Imate sud i tužilaštvo na razini BiH koji nemaju ustavnu osnovu jer Ustav BiH nije dao pravo BiH na pravosuđe. To je nametnuto odlukama koje nisu u skladu ni s Ustavom ni s Daytonom, zaključio je.

Kampovi za obuku: Nema ih, ali ima ozbiljnih informacija o džematima

Dodik se osvrnuo i na tvrdnje Zukana Heleza da se na teritoriju RS-a nalaze kampovi za obuku paravojnih skupina.

– Zgodna laž koja se plasira već dulje vrijeme. Lažni narativ o ruskom utjecaju. To je za prestravljene građane Bruxellesa gdje idem danas, kada nemate struje u jednoj ulici, kriv je Putin, a ne lokalne vlasti. Zgodna laž. Nikakvih kampova nema, paravojnih formacija nema. Ako imate EUFOR, snage koje su zadužene za sigurnost u BiH i praćenje razvoja situacije i kada oni kažu da toga nema, što da ja objašnjavam više, zapitao se Dodik.

Dodao je ipak da postoje ozbiljne informacije o prisutnosti bivših ISIL-ovih boraca u BiH.

– S druge strane postoje ozbiljne informacije o džematima i paradžematima, stranim ratnicima, onima koji su bili u ISIL-u pa se vratili, i njihovim obiteljima. To je jedna geneza koja postoji, vuče se i nije nestala, dodao je.

Separatizam, odnos s predsjednikom Milanovićem, uloga Hrvatske

Na pitanje o tome vodi li Republiku Srpsku na put odcjepljenja, Dodik se našalio da će se prije ostatak BiH odcijepiti od RS-a.

– Ja mislim da će se prije ostali dio BiH odcijepiti od RS-a, a ne mi od njih, rekao je.

Komentirao je i odnos s predsjednikom Zoranom Milanovićem. Ustvrdio je da je konzistenatan političar koji dobro razumije stvari te da dijele iste vrijednosti.

– Milanović je konzistentan predsjednik. Volim s njim razgovarati. On je uvijek neformalan i zato je zanimljiv. Čovjek koji štiti interese svoje države. I ona je potpisnik Daytonskog sporazuma i time i jamac tog sporazuma. Nepravedno je izbačena, kao i Srbija, iz procesa odlučivanja preko Saveza za implementaciju mira u BiH, kazao je.

– Time se Hrvatska što se tiče BiH stavila na marginu kao i Srbija, a neki drugi su stavljeni u poziciju da nešto odlučuju. Mislim da predsjednik Milanović to vrlo dobro razumije i da dijelimo iste vrijednosti, dodao je.

O Izetbegoviću: Uvijek znaju da će iza njih stati SAD, na štetu Hrvata i Srba

Dodik se osvrnuo i na svoj odnos s političarima u BiH. Ustvrdio je da bolje surađuje s Draganom Čovićem nego s Bakirom Izetbegovićem.

– Složeni su odnosi u BiH. Kada god pokušate govoriti apstraktno, onda riskirate da ste u problemu. S Čovićem razgovaram dugo godina. Nikada nismo došli u poziciju da budemo posvađani, da se nešto što je dogovoreno – ne ispoštuje. Nema prizemnih podvala kao što to bude s Izetbegovićem. To će vam potvrditi Čović, ja i svi drugi, rekao je.

– To je rezultat toga što su Amerikanci dugo od njih pravili favorite. Oni uvijek znaju da će iza njih stati Amerikanci na štetu Hrvata i Srba. Oni uvijek imaju lagodnu poziciju pa mogu i lagati, dodao je Dodik za HRT.

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x