Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

Zastupljenost Hrvata u vlasti nije stvar Čovićeve politike, već Ustava koji to garantira

Etnička zastupljenost zagarantirana je Ustavom i u nižim nivoima vlasti (Dom naroda Parlamenta FBiH).

To je, dakle, ustavna i zakonska kategorija, a ne stvar sloge kako to pokušava sebi priskrbiti Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH. On je naime, nedavno u Orašju na zajedničkoj sjednici HDZ-a BiH i HDZ-a Hrvatske pokušao sebi pripisati zasluge o tom pitanju, pa je Hrvatski narodni sabor, u kojem vodi glavnu riječ, pokazao kao alat kojim je omogućeno da se bez Hrvata ne može formirati vlast u zemlji.

Vlast u BiH se nije mogla formirati bez Hrvata ni prije uspostave nevladine organizacije HNS a neće moći ni nakon njenog eventualnog gašenja.

„Bez nas, kada smo ovako složni, ne može se formirati nijedna razina vlasti. Zahvaljujem na snažnoj i dosljednoj potpori Vladi RH, HDZ-u i predsjedniku Plenkoviću. Vaša je podrška dragocjena Hrvatima u BiH u borbi za stvarnu ravnopravnost“, kazao je Čović u Orašju.

Otkud sada pozivi na ‘složnost’ Hrvata? Iz razloga što u tom “zajedništvu” kroz HNS dobija samo HDZ, dok sve druge političke stranke ili se gase ili dobijaju minimalnu zastupljenost.

Brojni predstavnici opozicije i nezavisni intelektualci upozoravali su na opasne namjere Dragana Čovića. Upozoravali su da je Dragan Čović spreman ići do kraja, pa i do izazivanja neke vrste sukoba kako bi ostvario svoj cilj.

Lider HDZ-a Dragan Čović tako oko izmjena Izbornog zakona BiH svojim maksimalističkim zahtjevima drži u blokadi cijelu državu. Od početka pregovora nakon listopadskih izbora jasno je dao do znanja političkim partnerima da će Izborni zakon biti onakav kakav njemu odgovara ili neće biti ni izmijenjen, a time ni uspostavljena vlast u zemlji. Za sada stojimo na tome da vlast nije uspostavljena.

HDZ je već odavno u Hercegovini uspostavio neku vrstu svog entiteta u kojem ima skoro apsolutnu vlast. Do konačnog cilja Čoviću je još potrebna samo pola koraka – kroz izmjene Izbornog zakona osigurati treću izbornu jedinica koja bi mu garantovala poziciju člana Predsjedništva BiH.

Gdje su u svemu tome Hrvati iz Bos. Posavine, Srednje Bosne ili Hrvati oko Banja Luke?

Ne vidi se da će se voditi jednaka briga za sve  očito se nastavlja jednako zanemarivanje ostalih u korist samo jednog dijela u Hercegovini .U manjem entitetu ćemo i dalje imati predstavnike koje će neko drugi izabrati i koji će naravno promicati svoje i interese onih koji su ih tamo i postavili ,narod ako dobije mrvice sa tog stola valjda bi trebao biti zadovoljan.

Takva politika je i dovela do toga da je povratnika sve manje iako tisuće zahtjeva stoje negdje u ladicama i skupljaju prašinu,sve je manje onih koji na izbore izlaze jer se uglavnom zna tko će proći u parlament ,bez obzira što nije skupio glasova ni za mjesnu zajednicu .

Mjesto u parlamentu je osigurano iako su bili na bošnjačkim ili srpskim listama ,trgovina nacionalnim interesima se nastavlja ,oni dobiju solidnu plaću radeći za tuđe interese a predstavljaju se hrvatskim predstavnicima.

Vrhunac licemjerja ,ali dok ima slijepaca to prolazi ,nažalost i vrijeme prolazi a mnoga hrvatska mjesta ostaju pusta i ne obnovljena .

Ako za rat i razaranja krivimo srpsku ili bošnjačku stranu onda je glavni krivac za poslije ratno stanje HDZ BIH… Svi smo već i zaboravili kad su izbori bili a gle čuda ,vlast još nije izabrana, ističe se u priopćenju Hrvatskog bloka BiH.

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x