Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

Za godinu dana građani BiH na antidepresive i lijekove za smirenje potrošili 22,2 milijuna KM

Zemlja depresivnih i nervoznih ljudi

Građani Bosne i Hercegovine u godinu dana na antidepresive i lijekove za smirenje potrošili su oko 22,2 milijuna maraka, piše agencija FENA.

Prema posljednjim podacima s kojima raspolaže Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH u 2022. godini bh. građani potrošili su samo na antidepresive 9.591.631 KM. Gledajući pet godina unatrag, zabilježen je rast potrošnje antidepresiva. Tako je primjerice u 2017. godini na antidepresive potrošeno 8.677,413 KM.

U 2022. godini iz grupe antidepresiva, financijski su najveći udio imali escitalopram, sertraline i paroksetin koji se uglavnom koriste za liječenje velikog depresivnog poremećaja i generaliziranog anksioznog poremećaja.

Kada su u pitanju anksiolitici na njih je u 2022. godini potrošeno gotovo 10,9 milijuna maraka, a riječ je lijekovima čija je osnovna primjena vezana za terapiju stanja anksioznosti u okviru različitih psihijatrijskih poremećaja.

Najveću grupu anksiolitika čine benzodiazepini koji, pored anksiolitičkog, ispoljavaju i sedativno, hipnotičko, antikonvulzivno i miorelaksantno dejstvo, kažu iz Agencije.

U promatranom razdoblju na hipnotike i sedative potrošeno je 1.766,986 maraka.

Hipnotici i sedativi ispoljavaju sedativno i hipnotičko dejstvo, a pojedini preparati, u manjoj mjeri, pokazuju i anksiolitičke efekte. Glavno polje primjene hipnotika i sedative je terapija nesanice.

Iz grupe anksiolitika najveći promet je imao bromazepam, a iz grupe hipnotika i sedativa zolpidem, ističu iz Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH, piše FENA.

 

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x