Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

VUČIĆ DOBIO ŠAMAR IZ BRISELA: “Srbija nije demokracija, prekidaju se pregovori sa EU”

Srbija nije demokracija i pregovore o njenom članstvu u EU treba suspendirati sve dok je na vlasti Aleksandar Vučić, koji na vlasti opstaje pomoću metoda svog mentora Slobodana Miloševića brutalno guši opoziciju i kontrolira medije i pravosuđe, piše Deutsche Welle-DW.

Predsjedniku Srbije Aleksandu Vučiću draže je da vjeruje da iza masovnih demonstracija stoje strane sile, nego da prizna da su one izraz nezadovoljstva njegovom vlašću i zato širi teorije zavjere, što je naučio od svog mentora Slobodana Miloševića, navodi u komentaru DW.

Nakon što je zabilježio uvjerljivu pobjedu na “izborima” koje je bojkotirala opozicija i sada kontrolira dvije trećine mandata u parlamentu, “Vučić nema objašnjenje za to kako ‘strani agenti’ mogu da kontroliraju desetine tisuća ljudi širom Srbije. Niti navodi ikakva imena. Naprosto širi iste teorije zavjere koje sežu još u vrijeme vladajuće jugoslovenske komunističke partije”, piše DW.

To je, kako se navodi u komentaru, “naučio od svog mentora, bivšeg predsjednika Slobodana Miloševića, koji je također mutirao od komuniste u nacionalistu”. “Vučić također tvrdi da je demokratski vladar i usvojio je metode svog mentora za opstanak na vlasti gušenje opozicije, preuzimanje medija i držanje pravosuđa pod kontrolom”.

U komentaru se navodi da je i na demostracije odgovorio šaljući svoje jurišnike, uniformirane ili provokatore u civilu, koji se, suprotno onome što Vučić tvrdi, nisu suzdržavali već su tukli i muškarce i žene oborene na tlo, pa i djecu. “Domaće snage sigurnosti već odavno su sramota države Srbije”, smatra DW.

“Srbija nije demokracija. I dok to ne postane, ne treba da bude smatrana potencijalnom članicom Europske unije. EU ima dovoljno problema sa autokratskim liderima u svojim redovima”, kazao je komentaror DW.

DW konstatira i da je Njemačka kancelarka Angela Merkel predugo podržavala Vučića i da bi on mogao da baci sjenku na njen uspješni kancelarski mandat.

Kada je Njemačka preuzela predsjedavanje EU, od Merkel su se, piše DW, mogle čuti lijepe riječi o pravnoj državi i demokraciji.

“Međutim, riječi nisu dovolje. Potrebna je akcija. Pristupni pregovori Srbije treba da budu suspendirani sve dok je Vučić na vlasti. Zvaničnici EU treba da zatraže nezavisnu istragu brutalnih napada na demonstrante. Ako Srbija odbije saradnju, njenim ministrima treba zabraniti ulazak u EU”, smatra DW.

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x