Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

VIDOVIĆ KRIŠTO: ‘Ne nosim masku jer nema ni zakonskog, ni znanstvenog uporišta

Za portal Dnevno je prokomentirala situaciju oko maske i kazala kako će reagirati ako se propiše obavezno nošenje maski.

Možda sutra tema maski prestane biti aktualna. Ako sam dobro shvatila predsjedavajućeg, za danas ili sutra najavljeno je zasjedanje predsjedništva Sabora, kako kažu zbog mene, i žele donijeti odluku o obveznom nošenju maske. U tom slučaju moram poštivati odluku Sabora ako želim sudjelovati u raspravi. Tema maski će itekako ostati aktualna jer je to vrijeđanje zdravog razuma što čine, ali će konačno prestati mene stavljati u fokus.

Razlog zašto ju do sada niste nosili? Je li marama “pro forme” ili mislite da ona dovoljno štiti? Znači li to da smatrate da maske uopće ne bi trebali nositi?
Tko bi po Vama trebao donijeti odluku o nošenju maski čijih odredbi bi se morali pridržavati?

Ne nosim je jer nema ni zakonskog, ni znanstvenog uporišta zašto bih je trebala nositi. Podsjećam i na to kako je Reiner na saborskoj sjednici pustio Salapića da govori bez maske dok je hvalio HDZ. Kad su SDP-ovi zastupnici upozorili Salapića da stavi masku Reiner je podignutim tonom ukorio SDP-ove zastupnike da ga ne prekidaju. Pa slučaj zastupnika Hrebaka (pogledajte naše priopćenje vezano uz taj slučaj u kojem tražimo Capakovu smjenu…). Dakle, neprihvatljivo je da se ovako manipulira te prema političkoj pripadnosti i potrebi selektivno primjenjuje strogoća bez uporišta. Za sve ostalo treba pitati relevantne stručnjake koji argumentirano zastupaju različita stajališta. Svakako nije dostatno slušati jednu stranu koju u javnosti zastupaju HDZ-ovci Capak, Markotić i Beroš. S tim da su i oni govorili o tome kako maske ne štite, kako su marame adekvatna zamjena, itd. Vidimo i kako liječnici sve učestalije upozoravaju na štetnost nošenja maski.

Očekujete li da će sutra biti donesena odluka koju je najavio predsjednik sabora Jandroković i koji će u tom slučaju biti Vaš slijedeći korak. Vjerujem da se sudjelovanje u raspravama nećete odreći?

Ponavljam, važno je otvoriti javni prostor stručnjacima koji imaju drugačije stručno mišljenje. Naravno da ću poštovati odluku Sabora, bez obzora na to slažem li se s njom ili ne.

Izvor: dnevno.hr

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x