Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

Ukrajina razmišlja da pozove Rusiju na mirovni samit

Nakon dvije godine krvavog rata

Ukrajina i njezini partneri mogli bi pozvati Rusiju na budući mirovni samit radi razgovora o okončanju dvogodišnje invazije Moskve po uvjetima Kijeva, rekao je u nedjelju viši ukrajinski dužnosnik.

Švicarska će biti domaćin sastanka na vrhu na kojem će se raspravljati o mirovnom rješenju ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija, koje bi se na kasnijem sastanku moglo prenijeti Rusiji, rekao je Andrij Jermak, predstojnik Zelenskijevog ureda.

“Može doći do situacije u kojoj bismo pozvali predstavnike Ruske Federacije, gdje će im biti predstavljen plan u slučaju da će (onaj) tko tada bude predstavljao zemlju agresora iskreno htjeti okončati ovaj rat i vratiti se pravednom miru”, izjavio je na konferenciji za novinare u Kijevu.

Zelenskij već ponudio rješenje

Zelenskij je svoje mirovno rješenje prvi put predstavio na samitu skupine G20 u studenom 2022., a ono se sastoji od obnavljanja ukrajinskog teritorijalnog integriteta i potpunog povlačenja ruskih snaga.

Kijev odbija razgovarati s Moskvom dok svi ruski vojnici ne napuste ukrajinski teritorij.

Kremlj je rekao da trenutno nema osnove za mirovne pregovore između Rusije i Ukrajine te da je mirovni plan Kijeva apsurdan jer isključuje Rusiju. | HINA

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x