Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

UEFA pripremila novi format Lige prvaka koji starta u sezoni 2024./2025.

Novi format izrodio se pod radnim nazivom „švicarski model“ Lige prvaka. Najznačajniji je podatak da se natjecanje proširuje s 32 na 36 klubova. U prvoj fazi bit će šest skupina po šest klubova. Prema informacijama britanskog Timesa, projekt je već odobrilo Europsko udruženje klubova (ECA).

Namjera je da se poveća broj utakmica kako bi se povećala zarada. U novom formatu finalisti će odigrati ukupno 17 utakmica umjesto dosadašnjih 13. Također se razmatra i mogućnost natjecanja po skupinama i u drugoj fazi natjecanja. To smo već imali prije dvadesetak godina.

Uglavnom, u prvoj fazi dalje bi išle po dvije prvoplasirane momčadi iz svake skupine i četiri najbolje trećeplasirane momčadi. To znači da bi svaka momčad odigrala najmanje deset utakmica u sezoni.

Posljedica te reforme bilo bi skraćivanje elitnih europskih liga koje imaju po 20 klubova na 18. U drugoj fazi natjecanja neće biti klasičnog ždrijeba. Klub s najboljim bodovnim učinkom igrat će protiv posljednjeg na ljestvici od 16 klubova koji su prošli dalje, drugoplasirani s pretposljednjim i tako dalje.

U slučaju jednakog broja bodova dvaju ili više klubova, a takvih će biti podosta, gledat će se ukupna gol-razlika. Namjera je da se na taj način poveća važnost svake utakmica i da se natjera momčadi da pokušaju postići što više golova. Primjerice, ako netko vodi 5:0 u 60. minuti, trener neće “zaključivati” utakmicu, nego će vjerojatno pokušati postići još pokoji gol. Momčadi koje budu plasirane od 17. do 24. mjesta natjecanje će nastaviti u Europskoj ligi, prenosi Dnevnik.hr.

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x