Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

TOPIĆ: Često se govori o ukrašavanju za praznike kao da se ne zna koji su to blagdani

Tako i u ovo predbožićno vrijeme se govori o nekim praznicima kao da se ne zna da je Božić za katolike i neke pravoslavne po novom ili gregorijanskom kalendaru 25. prosinca a Nova godina tjedan dana kasnije, a da je po starom ili julijanskom kalendaru Božić za srpske i još neke pravoslavce 7. siječnja, stoji u božićno-novogodišnjoj čestitci počasnog predsjednika HKD Napredak, prof. dr. Franje Topića.

Topić obrazlaže da je pojam “blagdan” puno sadržajniji i ljepši od pojma “praznik”.

“Neki izbjegavaju kazati da se ukrašavaju ulice, prodavaonice i kuće za Božić (po novom i po starom kalendaru) i za Novu godinu. Pa se često govori da je to za neke „praznike“, kao da se ne zna koji su to blagdani. Isto tako treba precizno i jasno kazati da se slavi Bajram i svi drugi blagdani bez obzira na vjeru. To je pravopisno i sadržajno pitanje, a onda civilizacijsko i kulturološko pitanje. Neće nitko promijeniti svoju vjeru ili biti manje pripadnik svoje vjere radi toga što nazove blagdane pravim imenom. Dodajem da je prazna riječ „praznik“ a da je blagdan puno sadržajniji i ljepši: blagi-dan, svima nam treba više blagi-dana nego praznih dana i svi trebamo barem za blagdane biti – blagi, a ne prazni”, napisao je Topić.

Počasni predsjednik HKD Napretka čestitao je katolicima i pravoslavcima Božić, a svim građanima BiH poželio je sve najbolje u 2020. godini.

Drago mi je da je Sarajevo, a nadam se i drugi gradovi, bolje okićeno za Božić i Novu godinu. I na kraju svima katolicima i pravoslavnima želim sretan Božić a svim građanima Bosne i Hercegovine sva najbolje u Novoj godini. | HMS

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x