Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

Tiskanje glasačkih listića potvrdilo da se sprema izborna krađa

Naime, internetski portal sarajevske dnevne tiskovine piše da snimci reportera koji su jutros bili u tiskari „Unioninvestplastika“ u vlasništvu poduzetnika Muje Selimovića ne otkrivaju postojanje adekvatnog i efikasnog neovisnog nadzora, kontrola ili evidencija tiskanja izbornih materijala.

Iako je Bakalar, kako prenose mediji, utvrdio da navodno postoji videonadzor te vodeni žig na listićima, ništa od toga nije transparentno pokazano javnosti te dokazano da u potpunosti funkcionira. Također, čelnik SIP-a nije objasnio tko vrši videonadzor, snima li se videomaterijal tiskanja listića, gdje se skladišti, tko ima pristup snimcima i kome se oni dostavljaju.

Bakalar je, također, rekao da se niti jedna stranka nije prijavila da vrši monitoring, što je i razumljivo s obzirom na to da se radi o velikom tiskarskom poslu, gdje se više od sedam milijuna primjeraka mora proizvesti, izrezati na format, zapakirati i pripremiti za distribuciju.

Stranke nemaju te kapacitete, niti imaju mogućnost da 24 sata nadgledaju rad jedne tiskare, a primarna je odgovornost Središnjeg izbornog povjerenstva BiH da osigura transparentnost i zakonitost te sigurnost tiskanja izbornih materijala i listića.

SIP je obavezan proces tiskanja listića dovesti na razinu sigurnosti tiskanja novca, međutim, o tome, sudeći prema onome što je jutros viđeno u tiskari, za sada nema ni govora.

Medijima je poznato da je gotovo nemoguće i to se radi pod posebnim uvjetima snimati i ulaziti u tiskare koje tiskaju novčanice, gdje se prati i evidentira svaki ulazak, a uposlenici prolaze posebne provjere.

Spomenuti sarajevski medij piše da sve ovo samo potvrđuje ranije iznesene sumnje da je tiskanje listića samo jedna od slabih točaka izbornog procesa te jamči mogućnosti neograničenih malverzacija i izbornih krađa, umjesto da jamči demokratičnost i zakonitost izbornog procesa!

Lokalni izbori će biti održani 15. studenog ove godine.

Izvor: avaz.ba

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x