Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

Teški dani ili za Dodika ili za Komšića?

Bošnjački član državnoga Predsjedništva Šefik Džaferović je razborito poručio nakon što je Predsjedništvo usvojilo ”Program reformi” i imenovalo Zorana Tegeltiju za mandatara Vijeća ministara kako ”nema pobjednika niti poraženog” te da su na dobitku samo stanovnici BiH.

To je u tom trenutku uistinu bila poželjna državnička poruka. Međutim, ona neće u svojim temeljima moći dugo preživjeti, njezin rok trajanja je samo do prvog zasjedanja čelnika NATO saveza kada na dnevnom redu za razmatranje bude taj famozni ”Program reformi” u BiH.

Iz Bruxellesa su tražili slanje Godišnjeg nacionalnog plana kao preduvjet za aktiviranje MAP programa, što su dobili i jesu li zadovoljni doznat ćemo nakon toga okupljanja. Do tada, vjerojatno ćemo imati Vijeće ministara, što je silno želio srpski član Predsjedništva i čelnik SNSD Milorad Dodik. A hoće li država dobiti MAP čemu su, barem retorički, nesalomivo stremili vođe SDA i DF Bakir Izetbegović i Željko Komšić, surovu istinu ćemo doznati u službenom očitovanju čelnika NATO saveza.

Nadmudrivanje 

Dakle, ne može opstati ona Džaferovićeva da nema niti pobjednika niti poraženog.

Netko će politički profitirati, a netko će doživjeti tešku političku pljusku. I same debate i tumačenja aktera dogovaranja u Predsjedništvu BiH i izvan njega u diskretnoj diplomatskoj ofenzivi, razotkrivaju sve strahove i jednostrana tumačenja.

Politička kalkulacija je vrlo jednostavna. Ako čelnici NATO saveza ”Program reformi” prihvate kao prihvatljiv dokument i aktiviraju MAP program trijumfirat će Bakir Izetbegović i Željko Komšić. Čelnik DF-a je svojedobno najavio kako će ”slomiti” Milorada Dodika.

U tom slučaju Dodik će doživjeti težak politički poraz i bit će linčovan od robusne oporbe i njegov će autoritet kod Srba biti ukaljan, a sigurno će izazvati i osude od ”prijateljske” Rusije.

Ako, pak NATO odbije ”program reformi” Dodik će likovati, zaustavio je put BiH prema tome savezu, a dobio Tegeltiju i ušao u Vijeće ministara.

U takvom raspletu posramljeni bi bili Izetbegović i Komšić, ovaj drugi poglavito jer je pokleknuo pred Dodikom, ali i dopustio da Izetbegović u njegovo ime pravi poražavajući kompromis i odustane od slanja ANP-a. Za sada Komšić ustrajava na tezi da je ”Program reformi” težinski adekvatan ANP i za njega je samo dvojba tko će dokument proslijediti do Bruxellesa.

Jednako tako Dodik ne sumnja kako nema aktiviranja MAP programa za BiH. Kako god, neizvjesni i teški dani slijede za Dodika, Izetbegovića i Komšića.

”Je li ovo Akcijski plan gospodine Komšiću, je li ovo Akcijski plan gospodine Džaferoviću?”, navodno je, kako otkrivaju neki mediji u RS-u, nekoliko puta upitao srpski član Predsjedništva, za što, opet navodno postoji i pisani dokaz.

Također od veleposlanika koji su bili na sastanku među kojima i američki Eric Nelson, Milorad Dodik je tražio decidirano da potvrde da dokument koji će izaći iz Predsjedništva kao usuglašena verzija, nitko u Bruxellesu neće tumačiti kao bilo što drugo osim reforme u oblasti obrane i nastavka suradnje s međunarodnim misijama u BiH.

“Nemojte vi, uvaženi veleposlanici, pokušati dovesti u poziciju da mi to podržimo, damo i onda NATO kaže to je ANP. Ja vam kažem da ja to neću prihvatiti”, izričit je bio Milorad Dodik.

Ali, pitanje je li bio naivan, je li nasjeo ili je svjesno pristao na kompromis, jer što ako NATO kaže: da to je taj ANP i aktivira MAP program.

Indikativno je, kako se tvrdi u nekim izvorima, da je američki veleposlanik Nelson potvrdio da su konsultirali NATO savez i da će prihvatiti reformski program iz BiH.

“NATO će prihvatiti taj dokument koji ne aktivira ništa i ne mijenja status MAP-a”, navodno je kazao Nelson.

To se jedino može protumačiti, ako je istinito, da neće biti aktiviran MAP i da je Dodik nadmudrio svoje političke rivale .

Različita tumačenja 

Što je stvarni sadržaj ”Programa reformi” za sada se krije od političkih krugova i javnosti. Nepoznato je je li se i kako bivša državna zastupnica Aleksandra Pandurević nekako dočepala originalnoga papira, ali ona tvrdi kako se u njemu ”ne spominje vojna neutralnost, isključuju niže razine vlasti iz odlučivanja o NATO pitanjima i odlučuje samo na razini BiH, zatim navodi da će se reforma obrane provoditi u skladu sa NATO standardima te da će Reforma sigurnosti u konačnici polučiti stvaranje funkcionalnije policije.”

Vrlo je zanimljivo da ruski veleposlanik u BiH Petar Ivancov i dalje nepokolebljivo vjeruje Miloradu Dodiku i ne daje povoda tračevima da je Dodik možda izdao ruske interese.

”Dokument koji je Predsjedništvo BiH usvojilo u utorak nije Godišnji nacionalni program (ANP) za NATO. Taj dokument nije povezan s integracijom BiH u NATO savez. Taj dokument nije povezan ni s Akcijskim planom za članstvo u NATO (MAP)”, ocijenio je Ivancov.

Za razliku od predstavnika Rusije, bivši srpski član Predsjedništva Mladen Ivanić ne dvoji kako je Dodik izdajnik te da se od Rusije ponovno okrenuo Amerikancima.

”Smatram da je sam dogovor naznaka velike promjene koju će Milorad Dodik uraditi u njegovom odnosu prema Rusiji i odnosu na njegov pogled prema zapadnim zemljama. Duboko sam uvjeren da Rusija nije zadovoljna ovim dogovorom i da će se to vrlo brzo vidjeti. Mogla bi to biti i mnogo ozbiljnija naznaka Dodikovog krupnijeg zaokreta i vraćanja u stari zagrljaj, koji ga je svojevremeno i doveo na vlast. Dakle, u puno bliži odnos sa Amerikancima. Važno je primijetiti da se taj dokument šalje u NATO. Da je riječ o dokumentu koji govori o općim načelima, on bi išao u institucije EU, a ne u sjedište NATO-a. Čim ide u sjedište ovog vojnog saveza, evidentno je da je to aktivacija MAP-a. Dodik od toga ne može pobjeći”, smatra Ivanić i dodaje kako su svi Dodikovi pokušaji da javnosti u RS to opravda na drugačiji način neiskreni i lažni.

On čak predviđa kako će nakon usvajanja ”Plana reformi” i slanja tog dokumenta u NATO, van snage biti stavljeni zaključci NSRS o vojnoj neutralnosti.

Vrlo je čudno da se o odluci Predsjedništva nije javno očitovao šef SDA Bakir Izetbegović bez čijega pristanka svoj glas za ”Program reformi” zasigurno ne bi dali Šefik Džaferović i Željko Komšić. Ili uživa što je, po njegovome mišljenju, možda nasamario Dodika ili se pravi nevješt pa mogući poraz i sve eventualne političke posljedice želi natovariti na leđa članovima Predsjedništva Džaferoviću i Komšiću.

Podsjetimo, Predsjedništvo BiH u utorak je odobrilo da se NATO-u u Bruxellesu dostavi dokument “Program reformi BiH”, dan nakon što Zastupnički dom BiH potvrdi imenovanje Zorana Tegeltije iz SNSD-a za predsjedatelja Vijeća ministara BiH. Taj dokument usvojen je nakon sastanka članova Predsjedništva BiH s veleposlanicima SAD, Velike Britanije, Francuske, Njemačke i Italije i s šefom Delegacije EU u BiH Johanom Satlerom.

Izvor: Dnevni list

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x