Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

Studije pokazuju da je Covid-19 bogate dodatno obogatila, a siromašne dodatno osiromašila

Prema Svjetskom izvješću o nejednakosti, objavljenom u utorak, gornjih 1 % pripalo je 38 % cjelokupnog dodatnog bogatstva akumuliranog od sredine 1990-ih, dok je donjih 50 % zauzelo samo 2 % tog bogatstva.

Također se navodi da 2755 svjetskih milijardera ove godine zajedno posjeduje 3,5 % globalnog bogatstva kućanstava, što je nešto više od 2 % na početku pandemije početkom 2020.

“Covid-19 kriza povećala je nejednakosti između vrlo bogatih i ostatka stanovništva”, rekao je glavni autor Lucas Chancel, dodajući da su bogata gospodarstva koristila ogromnu fiskalnu potporu kako bi ublažila nagli porast siromaštva, koji se može vidjeti drugdje.

Najbogatijih 10 posto stanovništva sada uzima 52 posto globalnog prihoda, a najsiromašnija polovica samo 8 posto, pokazala je studija. Neki super-bogati imali su koristi od prelaska na internet veći dio svjetskog gospodarstva tijekom karantene zbog Covida-19, dok su drugi jednostavno dobili od rasta cijena imovine.

“Budući da je bogatstvo glavni izvor budućih ekonomskih dobitaka, a sve više moći i utjecaja, to nagovještava daljnje povećanje nejednakosti”, kaže studija, opisujući trenutno stanje događaja kao “ekstremnu koncentraciju ekonomske moći u rukama vrlo malenog broja super-bogatih.”

Europa je proglašena najravnopravnijom regijom na svijetu, s 10 % najbogatijih koji zauzimaju 36 % udjela u prihodima. Bliski istok i Sjeverna Afrika bili su najneravnopravniji, s 10 % najbogatijih koji su uzimali 58 % prihoda.

Izvor: logicno.com

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x