Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

ŠTO JE TOČNO VUČIĆ POTPISAO: Ovo su sve točke sporazuma Beograda i Prištine

-Obje strane će implementirati sporazum Beograda i Prištine o autocesti koji je potpisan 14. veljače 2020. godine.

-Obje strane će implementirati sporazum Beograda i Prištine o željeznici koji je potpisan 14. veljače 2020. godine.

-Kao dodatak gore navedenom, obje strane će zajedno izraditi studiju izvedivosti opcija za povezivanje željezničke infrastrukture Beograd – Priština s lukom na Jadranskom moru.
Kosovo i Srbija će surađivati s američkom Međunarodnom razvojnom financijskom korporacijom i EXIM-om na memorandumima kako bi se u djelo provelo sljedeće:

Autocesta mira

Željeznička veza između Prištine i Merdare

Željeznička veza između Niša i Prištine

Pružanje potpore kako bi se osigurali zajmovi malim i srednjim poduzetnicima

Dodatni bilateralni projekti

-Stalna prisutnost američke Međunarodne razvojne financijske korporacije u Beogradu

-Obje strane će otvoriti i operacionalizirati potrebnu infrastrukturu na graničnom prijelazu Merdare

-Obje strane će ući u zonu “mini-Schengen” koju su najavili Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija u listopadu 2019. te u potpunosti koristiti njezine prednosti

-Obje strane će međusobno priznati diplome i profesionalne certifikate

-Obje strane će zabraniti korištenje 5G opreme nepouzdanih dobavljača u svojim komunikacijskim mrežama. Tamo gdje je takva oprema već prisutna, obje strane se obvezuju da će je ukloniti

-Obje strane će pojačati kontrolu putnika u zračnom prometu, dijeliti informacije jedna s drugom i, u okviru šire suradnje s SAD-om na Balkanu, posvetiti se tehnološkim nadogradnjama kako bi se borile protiv ilegalnih aktivnosti implementacijom američkih sustava kao što su PISCES, APIS, ATS-G i SRTP.

-Obje strane obvezuju se da će štititi i promovirati slobodu religija, što uključuje i obnovljenu suradnju među vjerskim zajednicama, zaštitu vjerskih lokacija i implementaciju sudskih odluka koje se tiču Srpske pravoslavne crkve te povratak židovske imovine iz vremena holokausta.

-Obje strane obvezuju se da će ubrzati napore kako bi locirale i identificirale ostatke nestalih osoba. Obje strane će se posvetiti identifikaciji i implementaciji dugoročnih i održivih rješenja za izbjeglice i interno prognane osobe. Obje strane obvezuju se da će odrediti kontakte koji će predvoditi ove napore u ministarstvima te ih koordinirati između Beograda i Prištine, te će na godišnjoj bazi izvještavati o broju riješenih i aktivnih slučajeva.

-Obje strane će raditi sa 69 zemalja u kojima je homoseksualnost kriminalizirana te zagovarati dekriminalizaciju.

-Obje strane obvezuju se da će označiti Hezbolah u potpunosti kao terorističku organizaciju te u potpunosti implementirati mjere kako bi ograničili operacije Hezbolaha i financijske aktivnosti u svojim jurisdikcijama.

-Kosovo pristaje na implementaciju moratorija u trajanju od jedne godine na traženje članstva u međunarodnim organizacijama. Srbija pristaje na jednogodišnji moratorij svoje kampanje za nepriznavanje Kosova te će se suzdržati od formalnog ili neformalnog traženja od drugih zemalja ili međunarodnih organizacija da ne prizna Kosovo kao neovisnu državu. Obje odluke stupaju na snagu odmah.

-Kosovo i Izrael pristaju na međusobno priznanje.

Izvor: dnevno.hr

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x