Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

Srbijanski ministar povlači službeno priznati udžbenik hrvatskog jezika

Srbijanski mediji skandaloznim su nazvali čas hrvatskog jezika emitiran na Radio-televiziji Vojvodine (RTV), jer “decu uče da se hrvatski jezik najpravilnije govorio u Neovisnoj državi Hrvatskoj (NDH)“, prenosi Hina.

Također su kritizirali dio udžbenika za osmi razred osnovne škole u kojemu se navodi da se tokom NDH “vodila briga o čistoći i pravilnoj javnoj uporabi hrvatskog jezika i pravopisa“.

Iz Državnog ministarstva obrazovanja u Srbiji vele da je odobravanje udžbenika za pripadnike nacionalnih manjina u nadležnosti vojvođanskog Zavoda za unapređivanje obrazovanja i odgoja.

No, kada se dogodi greška u odobravanju udžbenika, ministar može reagirati i “povući udžbenik s kataloga odobrenih udžbenika, što će biti i učinjeno”, ističu u Ministarstvu.

Od udžbenika su se ogradili Zavod i pokrajinski Sekretarijat za obrazovanje, a televizija je saopćila da je čas hrvatskog jezika “sa pravom izazvao gnev javnosti, u delu u kome se spominje istorija hrvatskog jezika u vreme NDH“.

S druge strane, u vodstvu hrvatske zajednice šokirani su interpretacijama školskog časa koji se temelji na službeno priznatom udžbeniku.

“Ovako kako se interpretira – nije se učilo, ne uči se, niti će se učiti u nastavi na hrvatskom u Srbiji! Činjenice govore nešto sasvim drugo! Tražimo zaštitu države od medijskog linča! Očekujemo osudu zloupotrebe medijskih sloboda protiv Hrvata u Srbiji!“, napisao je na Twitteru predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov.

Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) Jasna Vojnić izjavila je za agenciju Tanjug da je sporni udžbenik odobrila Srbija i da “ako je prošlo proceduru odobrenja, sigurno nema ništa sporno”. | FENA

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x