Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

SRBIJANSKI MEDIJI PUCAJU OD MUKE: Turci snimili film o osvajanju Srbije, Lazarovi krvoločni vojnici su Karadžić i Milošević

Povijesna drama u režiji Kamila Aydina, pod naslovom “Turci dolaze: mač pravde” (Türkler Geliyor: Adaletin Kilici), koji se na ekranima u Turskoj pojavio 20. decembra biće prikazana u kinima u SAD-u, Kanadi, Čileu, Meksiku, Australiji, Japanu, Južnoj Koreji, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Francuskoj, Nizozemskoj, Italiji, Rusiji, Južnoj Africi, Indiji, Indoneziji, Maleziji, Kataru, Azerbejdžanu i Kazahstanu.

Tako će i gledaoci u ovim zemljama imati prilike da se upoznaju sa “krvoločnim Srbima predvođenim zlim kraljem Lazarom koje su pobijedili lijepi, dobri, pošteni i moralni Turci”.

Turska kinematografija se već godinama unazad bavi istorijskim temama, a u ovom filmu se govori o vremenu poslije pada Konstantinopolja 1453. godine, kada je sultan Mehmed Osvajač (vladao od 1451. do 1481.)  krenuo da pokorava preostale hrišćanske države na Balkanu.

Na njegovom udaru se našla i tadašnja mala i nemoćna srpska despotovina, koja je odbrojavala svoje posljednje dane i konačno propala 1459. Turcima se suprotstavljaju kralj Lazar, koji želi da stvori Veliku Srbiju, dok se njegovi glavni vitezovi prezivaju Milošević i Karadžić.

“Kralj Lazar”, koji se navodno udružio sa katoličkom crkvom, je prikazan kao krvoločni gospodar rata, koji se kune da se neće smiriti dok ne popije vino iz lobanje sultana Mehmeda, ali koji završava kao i svi zlikovci u sličnim filmovima.

Izvor: Slobodna Bosna

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x