Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

SRBIJA NA NOGAMA: “Nečuveno! Srbin ide na proslavu Oluje”!

‘Mislim da je to dobro i korisno, korisno prije svega za odnose u hrvatskom društvu, odnos prema srpskoj manjini u Hrvatskoj, prema recentnoj prošlosti. Sigurno će to biti doprinos u odnosima između Hrvatske i Srbije i snažna je poruka Hrvatske prema svim partnerima koji gledaju kako Hrvatska funkcionira danas’, rekao je Plenković.

Plenković je u razgovoru za RTL rekao i da će potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved biti na obilježavanju zločina u Gruborima 24. ili 25. avgusta, s tim da će se datum naknadno odrediti. Na taj način poslat će se snažna poruka Vlade o tome da se moraju poštovati sve žrtve i dostojno obilježiti ta mjesta, rekao je Plenković.

Upitan zašto baš Medved, premijer je odgovorio da je to zasigurno vrlo važna i velika poruka.

‘Potpredsjednik Vlade, ministar hrvatskih branitelja, general Hrvatske vojske, zapovjednik Tigrova i čovjek koji jako dobro na temelju svojih osobnih i obiteljskih posljedica koje su mu nanešene tijekom Domovinskog rata može na najbolji mogući način u ime Vlade, a na određen način i hrvatskih branitelja, poslati važnu i snažnu poruku, poruku pomirenja i okretanja budućnosti’, kazao je premijer.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da lično ne može podržati prisustvo političkih predstavnika srpskog naroda na proslavi “Oluje” u Kninu, ali da će se truditi da ih razumije ako takvu odluku donesu.

– Trudiću se da ih razumem i nastavićemo da radimo sa njima i na pomirenju sa Hrvatima i Hrvatskom, ali to može samo uz postovanje svih zrtava -poručio je Vučić, koji je, pak, preeko meidja pod svojom kontrlom osuo paljbu na Srbina Miloševića.

“Ono što se naslućivalo prethodnih dana – obistinilo se. Potpredsednik hrvatske vlade, Srbin, Boris Milošević ide 5. avgusta na obeležavanje 25. godišnjice zločinačke akcije “Oluja” tokom koje je proterano 250.000, i ubijeno 2.000 njegovih sunarodnika “piše prorežimski dnevnik Večenje novosti u tekstu pod naslovom “NEČUVENO: Srbin ide na proslevu Oluje”.

Srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačićkomentirao je izjavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovićakoji je rekao da bi Boris Milošević trebao doći na proslavu Oluje u Knin.

“Hrvatska traži da na proslavi Oluje prisustvuje Srbin jer bi im tako bilo malo lakše na savjesti”, rekao je Dačić, prenosi b92.

Dačić je za TV Pink dodao da je riječ o “neviđenoj političkoj provokaciji” jer Hrvatska ne traži da se na proslavi pojavi predstavnik Srbije, nego Srbin, i to iz Hrvatske.

Kazao je da je prije rata u Hrvatskoj živjelo više od pola milijuna Srba, a da ih je sada 180.000.

“Oni su izvršili etničko čišćenje vlastite države i izvršili su ono što je bio cilj svih pokreta na kraju i ustaškog pokreta”, rekao je Dačić.

Zamjerio je i Crnoj Gori što se osjetila prozvanom nakon njegova negodovanja što će predstavnik Crne Gore biti na proslavi Oluje.

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x