Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

SPORAZUM HDZ-a i SDA? Teška matematika i ‘lov na Srbe’

Tek kada se prebroje glasovi i podjele mandati slika će biti jasnija. Do tada slijedi teška i komplicirana matematika i još teža kampanja.

Pregovori oko Mostara vođeni su pod pokroviteljstvom međunarodne zajednice, a na potpisivanju sporazuma su bili prisutni i veleposlanik SAD-a u BiH Eric Nelson, te specijalni predstavnik Europske unije Johann Sattler, veleposlanik Velike Britanije Matthew Field, veleposlanik OESS-a u BiH Kathleen Kavalec, te visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko koji bi trebali biti garanti da će se dogovoreno i provesti.

Što se mijenja

Kada je u pitanju Mostar, Sporazum podrazumijeva izmjene Izbornog zakona BiH u dijelu vezanom za Grad Mostar, te izmjene Statuta Grada Mostara koji bi se trebao usvojiti na prvoj sjednici novog Gradskog vijeća Mostara. Osim toga u Mostaru je potpisan sporazum i da će u narednih pola godine biti urađene izmjene Izbornog zakona BiH kojim se osigurava legitiman izbor i legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda i njenih građana u Predsjedništvu BiH i domovima naroda u skladu sa presudama Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava.

Novi izborni model donosi i nova pravila po kojima će Mostarci birati Gradsko vijeće. Po tom modelu iz šest izbornih područja biraju se 22 vijećnika, na način da se iz većinski hrvatskih bira njih 13 (Jug 2, Jugozapad  7 i Zapad 4) , a iz većinski bošnjačkih devet vijećnika (Sjever 2 vijećnika, Stari grad 5, Jugoistok 2). Preostalih 13 gradskih vijećnika bira se s gradske liste. Što se tiče nacionalne zastupljenosti u Gradskom vijeću Mostara, taj dio pregovarači nisu dirali i ostaje to da se u Vijeće bira najviše po 15 predstavnika jednog konstitutivnog naroda, a najmanje četiri, te jedan iz reda ostalih.

Ono što se na prvu da zaključiti jeste da, što se tiče izbornog modela, suštinski se nije ništa promijenilo. Na prvi pogled tri gradska područja ostala su bez jednog vijećnika, međutim ljudi sa tih područja mogu biti izabrani preko gradske liste.

S druge strane nacionalna zastupljenost u Gradskom vijeću također je ostala nepromijenjena i oni koji ne poznaju prilike u Mostaru i BiH mogli bi zaključiti da je u pitanju odličan model za izbalansiranost u gradu u kojem živi 51.216 Hrvata, 46.752 Bošnjaka, 4.421 Srba i 3.408 ostalih.

Nakon potpisanog sporazuma svi sudionici su zaključili da nema pobjednika, a na pitanje da li su Srbi prekriženi u Mostaru, Bakir Izetbegović kazao je da će oni biti ”jezičak na vagi”. Stoga je još jučer krenuo ”lov na Srbe” koji bi se mogli naći na listama SDA, HDZ-a, SDP-a…

Usvojeni model daje prednost tome da se na hrvatskim područjima u gradu izabere veći broj vijećnika, međutim ne treba zaboraviti da su stranke ljevice u tim područjima ”tradicionalno” uzimale po mandat ili dva.

Što se tiče položaja Srba, nova pravila čak otežavaju Srbima da izaberu svoje legalne i legitimne predstavnike, u odnosu na raniji model. Uzme li se u obzir da stranke sa srpskim predznakom nikada nisu prešle izborni prag i da su u prošlom Vijeću Srbi bili zastupljeni tako što je HDZ imao dva srpska vijećnika, SDA jednog, SDP jednog i Narodna stranka radom za boljitak jednog, sličan scenarij mogao bi se ponoviti i ovoga puta.

Na predstojećim izborima neće biti zanemariva ni uloga trećeg-lijevog bloka koji će sigurno uzeti značajan dio izbornog kolača. Kada je u pitanju Statut Grada Mostara, on je, osim u izbornim pravilima, promijenjen u još nekim dijelovima.

Najvažnija novost je da će biti definiran supotpis za sve transakcije iz  proračuna, što znači da bi načelnik odjela za financije, trebao uz gradonačelnika staviti potpis na sve financijske transakcije. Ovim je u Mostaru ozvaničen paralelizam i mogućnost blokade bilo koje značajnije odluke, te rada gradonačelnika. No, ove izmjene trebalo bi usvojiti novo Gradsko vijeće na svojoj prvoj sjednici. Ukoliko stranke potpisnice ne budu činile većinu u Vijeću ovaj sporazum, praktično, nikoga drugog ne obvezuje.

S druge strane ne treba zaboraviti ni činjenicu da su SDA i HDZ i ranije potpisivale slične sporazume koji nikada nisu provedeni. Jedan od njih bio je je i sporazum o rotaciji gradonačelnika Mostara koji je ostao mrtvo slovo na papiru iako su SDA i HDZ činili vladajuću koaliciju u Mostaru.

Sve opcije u Mostaru su otvorene. Šta će donijeti novi izbori i hoće li Mostar zadržati svoj omraženi epitet ”grada slučaja” vidjet ćemo ove jeseni. U cijeloj priči nije isključena ni opcija da aktualni gradonačelnik Ljubo Bešlić još izvjesni period ostane na čelu grada ukoliko novo Gradsko vijeće ne bude moglo postići dogovor oko novog gradonačelnika, što je bio slučaj 2008. kada je Mostar na gradonačelnika čekao 439 dana.

HDZ i SDA pozdravili sporazume

I dok su jučer iz SDA i HNS-a pozdravili potpisivanje sporazuma, u oporbenim strankama reakcije su drugačije.

Hrvatski narodni sabor pozdravio je jučer napore političkih predstavnika i potpisivanje Sporazuma o održavanju izbora u Gradu Mostaru i Sporazuma o načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, priopćeno je iz Ureda za informiranje HNS-a.

”Ova dva velika Sporazuma čine toliko očekivani iskorak u konačnom rješavanju prepreka za održavanje izbora u Gradu Mostaru i funkcioniranje ključnih institucija u Bosni i Hercegovini koje trebaju zaštititi legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u skladu s odlukama Ustavnog suda BiH kao i Europskog suda za ljudska prava. Potpisani Sporazum za Grad Mostar predstavlja temelj za konačno održavanje demokratskih izbora u skladu sa svim odlukama i uklanjanjem diskriminatornih odredbi koje su spriječili izborne procese. Poslije 12 godina ovaj grad i njegovi žitelji konačno imaju mogućnost izraziti volju i birati svoje predstavnike na lokalnoj razini. Postignuti kompromis predstavlja primjer da se uz političku volju može napraviti prijeko potreban politički iskorak kojeg žitelji Mostara čekaju toliko godina”, poručuju iz HNS-a.

Iz mostarske SDA navode navode kako su zadovoljni postignutim sporazumom s HDZ-om BiH, ”jer je na taj način okončana dugogodišnja kriza oko održavanja lokalnih izbora i formiranja Gradskog vijeća Grada Mostara”.

”Smatramo da Sporazum predstavlja krupan korak naprijed, te da nije važan samo zbog Mostara, nego i ukupnih odnosa u Federaciji BiH, pa i cijeloj državi Bosni i Hercegovini”, naveli su i dodali kako ovaj sporazum ”afirmira principe jednakopravnosti građana i cjelovitosti Grada Mostara, te ujedno pruža mogućnosti za adekvatno predstavljanje svih dijelova Grada Mostara i odgovarajuće zastupanje njihovih interesa”.

”Onima koji sada naknadno žele relativizirati sporazum želimo poručiti da su imali dovoljno vremena i mogućnosti da reagiraju, jer se o izbornim modelima otvoreno i demokratski razgovaralo na susretima svih parlamentarnih stranaka u više pregovaračkih ciklusa. One koji su to možda zaboravili želimo podsjetiti da su svi ti sadašnji kritičari postignutog sporazuma svojevremeno i sami podržavali tzv. Model B (22-13) izbora Gradskog vijeća, iako to sada negiraju. Zašto to rade, to samo oni znaju”, navodi se u priopćenju.

Uz to, GO SDA Mostara objavio je kako želi pozvati ”sve probosanske opcije u Mostaru na udruživanje snaga, sa ciljem zaštite interesa svih građana Mostara i očuvanja multietničkog i jedinstvenog grada”.

Cementiranje stanja

Izaslanik SDP-a u Domu naroda Parlamenta BiH Aner Žuljević mišljenja je kako je sporazum koji su potpisali HDZ i SDA višestruko štetan za Mostar i BiH. Taj akt je zanemario Srbe i ostale narode, po Žuljevićevim riječima, unatoč tome što je Mostar uvijek bio multietnička sredina u kome su, osim Bošnjaka i Hrvata, živjeli i drugi narodi.

”Da ponovimo još jednom, apsolutno je neprihvatljiv model pregovaranja sa dva politička subjekta koji su uzrok problema sve ove godine, a ne faktor rješenja. Zabrinjava pristup međunarodne zajednice u kojem je pitanje Mostara odlučila potpuno pogrešno rješavati kao bošnjačko-hrvatsko pitanje čime je direktno legitimirala ratne rezultate i na ovaj načinpraktično pobrisala aneks 7. Europejcu Čoviću su ispunjene želje o paketima i eliminaciji Željka Komšića, a iz SDA su nam godinama pričali da Mostar kao paket ne dolazi u obzir, a sad je evidentno da su uz Mostar dogovorene i ostale izmjene izbornog zakona. Ovo je zbog formata pristupa pregovorima i futurističkog statutarnog sadržajanajveći udar u temelje bosanskohercegovačkogmultietničkogbića od Daytona do danas.. koji će radi neodgovorno pragmatične međunarodne zajednice biti vjetar u leđa svim destruktivnim politikama da ubrzaju razvaljivanje države”, stava je Žuljević.

On je mišljenja da su ovim sporazumom kreirana stranačka geta u kojima će se međusobno ucjenjivati, dilate parcele, naplaćivati rente i tajkunima trpati u džepove proračunski novac, dok se grad ubrzano prazni od života!

Potpredsjednica Naše stranke Irma Baralija sporazum je nazvala povijenim debaklom i pokazateljem koliko su HDZ i SDA, istinski koalicioni partneri i koliko su živjeli u ljubavi i razumijevanju.

”Oni apsolutno nisu napravili nikakav iskorak iz modela koji je bio 12 godina. To se moglo davno dogovoriti. Ovime su pokazali da su namjerno odugovlačili kako bi mogli trošiti naš novac”, poručila je te navela dvije stvari koje su po njenom mišljenju važne.

Baralija je poručila HDZ-u i SDA da neće imati dvije trećine u Vijeću grada Mostara.

“Kako ijedna stranka u ovom trenutku, šest, osam mjeseci prije održavanja izbora u Mostaru, može znati šta će se desiti i koliko će vijećnika imati. Jel’ vi nama poručujete da već znate ko će dobiti na izborima? Ako je to, onda je to tek problem. Mi smo željeli nakon svih ovih godina da napravimo iskorak, da ovih 10 godina nije protraćeno uzalud, da postoji šest gradskih područja, a oni žele zacementirati to. Ta gradska područja – tri na jednoj i tri na drugoj obali i oni na taj način sebi osiguravaju točan i siguran broj vijećnika sutra u Gradskom vijeću. Nakon toliko vremena i kad smo vidjeli da taj model ne funkcionira, oni sada hoće da i u narednim godinama upravljaju tako”, navela je Baralija za N1.

Predsjednik HRS-a Slaven Raguž stava je kako je jedini dobitak činjenica da će izbora biti.

”Po laičkoj procjeni, samo je zacementirano aktualno stanje u gradu, osobito ukoliko se legitimira supotpisivanje svih financijskih transakcija, što je više nego ogromni ustupak s hrvatske strane, na koji bih i ja pristao, kada bi se isti preslikao na Travnik. Ovako sročen, samo će dovesti do toga da će i eventualne tehničke izmjene zakona o izvršenju proračuna kod određenih ljudi postati „vitalni nacionalni interes“, kao što je to trenutno slučaj u HNŽ. Dakle, povijesno cementiranje aktualnog stanja, kako bi stranački povijesno uposlene strukture imale dugu povijest boravka na gradskim jaslama”, mišljenja je Raguž.

Izvor: dnevni.ba

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x