Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

Smeta dolazak Kolinde Grabar-Kitarović, a ne smeta Recepa Erdogana

I dok je predizborni skup u Mostaru imao dostojanstvenu razinu, u uskopaljsko- bugojanskom prostoru Kitarović se morala družiti sa Hrvatima, simpatizerima u mjesnoj crkvi,  pored tolikih dvorana. To nije zaparalo oči članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću i masi hrvatofoba koji poskoče sa stolice čim Kolinda zakorači na ove ”suverene”  prostore.

”Agresija”

”Ponovit ću ono što sam rekao u Ujedinjenim narodima. Povremeno smo svjedoci njihovim aktivnostima za ostvarivanje njihovih političkih interesa unutar Bosne i Hercegovine, čime se unosi nemir i proizvodi određena destabilizacija u mojoj zemlji, što nije dobro, niti doprinosi razvijanju željenih međusobnih dobrosusjedskih odnosa”,  kazao je Komšić. “Grabar-Kitarović je to ovih dana potvrdila. Zašto su onda skočili na noge, protestvujući zbog onoga što sam kazao UN-u? Zato što misle da na to imaju neotuđivo pravo, i da se zapravo nitko ne smije usuditi da kaže da to nije uredu”, smatra Željko Komšić.

On očigledno ima to unutarnje nadahnuće, tu nasušnu potrebu da ”ošine po prstima” uglavnom čelnike ”mrske” Hrvatske. Zanimljivo taj isti Komšić se sakrio u mišju rupu i nije smio zucnuti kada je prošle godine u njegovome suverenome Sarajevu i suverenoj državi BiH predizborni skup u krcatoj Zetri i uz suport SDA i Bakira Izetbegovića održao turski suveren Tayip Erdogan. Tek sporadično je reagirao poneki otrgnuti ljevičar ili bosanski intelektualac. Usput Erdogan i Kitarović nisu usporedivi. Turska nema nikakvih ustavnih i drugih povezica sa BiH, nije čak niti susjedna zemlja, osim bratskih odnosa sa jednim brojem Bošnjaka i Bakirom Izetbegovićem za razliku od Hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kiatrović koja je u pohode došla pripadnicima istoga, konstitutivnoga naroda u BiH, i uz to koja ima ustavnu obvezu skrbiti o svojoj subraći u dijaspori. Posve je drugi kontekst da li netko odobrava njezin potez da ubire glasove po BiH ili ne, međutim, nitko joj ne može osporiti pravo na takvo ponašanje.

”Sasvim objektivno, valja reći da ovakvo vršljanje po drugoj suverenoj zemlji (po Bosni i Hercegovini) jest akt političke i diplomatske bahatosti, primitivizma, čak diplomatske i političke agresije. No, gospođa predsjednica ne čini ovo prvi put i nije jedina iz političkog vrha Republike Hrvatske koja to čini. Ovdje je riječ o kontinuitetu”, hrvatofobne  su ocjene akademika Esada Durakovića. A onda je tek lupio neshvatljivu malicioznu tezu. “Naime, Republika Hrvatska, odnosno njen HDZ kome pripada i predsjednica, osuđena je za udruženi zločinački poduhvat, pa ovakvo samovoljno i bahato vršljanje po BiH nedvosmileno kontinuira onu agresiju na BiH iz Hrvatske koja je učinjena devedestih godina, a sada se, evo, zbiva na drugi način. Suština je ista: ovo je čin diplomatske i političke agresije na BiH”, upozorava zatrovani Durković.

Državnički nastup

Ipak, još uvijek aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je svim ovdašnjim dušebrižnicima i čuvarima ”pet županija” razboriti i državnički začepila usta. ”Zalažem se čvrsto i za europsku budućnost, jer onda ćemo opet živjeti zajedno, bez granica među nama i onda će Hrvati u BiH moći ostvariti i veći prosperitet i sva ona prava koja imaju drugi u EU. Vrijeme koje je preda mnom i u sljedećem mandatu i dalje ću nastaviti raditi ono što sam rekla, podržavati vas u svakom pogledu, nastojati biti među vama koliko god mogu diljem BiH, ovdje u srednjoj Bosni gdje ste toliko propatili. Kad se prisjetim svega što ste prošli dok sam bila diplomatkinja u vanjskim poslovima kad smo pokušavali organizirati i pomoć, a sada i povratak ljudi na ove prostore. Veseli me vidjeti ovu mladež, ovu djecu koja su s nama. Nadam se da će ostati ovdje, to ostaje naša trajna obveza”, navela je Kitarović.

Izvor: Dnevni list

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x