Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

ŠKORO: Federalna jedinica hrvatskog naroda u sklopu jedinstvene BiH pravo i jedino rješenje

Gospodine Škoro, kakvu će politiku Domovinski pokret voditi prema BiH i prema Hrvatima u BiH?

-Mi se ne zadovoljavamo pukim konstatacijama o jednakopravnosti i konstitutivnosti hrvatskog naroda u BiH, što slušamo već godinama, a niti su jednakopravni niti konstitutivni. Pravo i jedino rješenje koje bi zadovoljilo te principe jeste federalna jedinica hrvatskog naroda u sklopu jedinstvene BiH. To bi rješenje i za samu BiH, u kojoj bi bile zadovoljene sve nacionalne aspiracije, bilo najbolje. U Hrvatima bi imala stabilan oslonac, a ne bi ih se guralo u zagrljaj Milorada Dodika, koji uopće ne krije svoje separatističke ambicije. No, kao što smo vidjeli i na primjeru propale Jugoslavije, unitarizam i separatizam se međusobno snažno pothranjuju. Za ovakav naš odnos prema BiH i položaju Hrvata u njoj presudno je samo držanje tamošnjih hrvatskih političkih predstavnika. Mi ne možemo protiv njih, a ni mimo njih.

Kako gledate na politike prema BiH i Hrvatima u BiH koje su u zadnjih 20-ak godina vodili HDZ i SDP?

-SDP i, naravno, predsjednici Mesić i Josipović su pokazivali potpunu nezainteresiranost i čak sklonost optuživati hrvatski narod na kursu bošnjačke politike, koja je činila sve da marginalizira hrvatsku sastavnicu države triju naroda. HDZ i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović su promijenili retoriku, koja je u odnosu na Hrvate bila benevolentna ali je sve ostajalo tek na formalnoj potpori i nezamjeranju u odnosu na strane centre moći. Vrijedi spomenuti i dvije rezolucije Europskog parlamenta koje su na tragu federalizma i umjesto da na njima inzistiramo, brzo smo ih, na neshvatljiv način, zaboravili i u Hrvatskoj i u BiH.

Koliko je Hrvatska (i je li uopće) odgovorna za kontinuiranu eroziju političkih prava Hrvata u BiH?

-Odgovor je da. Istočni grijeh hrvatske politike jest Daytonski sporazum kojim je Hrvatima -oduzeto ono konstitutivno pravo kakvo su dobila druga dva naroda. Odatle je sve počelo i nastavilo se onako kako sam odgovorio u prethodnom pitanju.

Podržavate li zahtjeve bh. Hrvata za izmjenama Izbornoga zakona BiH na način da jedan narod drugom ne bira političke predstavnike?

-Pa ta promjena je minimum ispod kojega ne bi trebalo ići. Ne bi trebalo izlaziti ni na izbore prema izbornim pravilima koje je čak i Ustavni sud proglasio neustavnima.

Kako gledate na fenomen Komšić?

-Taj je fenomen samo vrh ledenog brijega. Čak je i po tom Daytonskom sporazumu predviđeno da svaki narod ima svoje predstavnike u Predsjedništvu države, iz čega logično proizlazi da svaki narod bira sam svog predstavnika. S jedne je strane ovakav izbor lažnog hrvatskog predstavnika kojega je izabrao drugi narod a ne Hrvati izigravanje Ustava, čak je provokativan, podcjenjivački i ponižavajući, a s druge je strane, iz pozicije samoga Komšića, duboko nemoralan. Kako možeš predstavljati jedan narod koji te ne želi?

Zašto podržavate listu generala Glasnovića u 11. izbornoj jedinici i što su njegove komparativne prednosti u odnosu na druge liste kandidata?

-General Glasnović će se zalagati za naš pristup Bosni i Hercegovini. Osim toga, on je na tim stranama vrlo popularan zbog svojih ratnih zasluga, nepotkupljiv je, otvoren i beskompromisan.

Kakva je vaša vizija buduće Hrvatske, uključujući i Hrvate koji žive izvan RH, posebice u BiH?

-Hrvatsku vidim kao produktivnu, prosperitetnu i suverenu državu iz koje ljudi neće bježati, vidim je s pravednijim izbornim sustavom zasnovanu na kršćanskim moralnim vrijednostima, pri čemu računamo na doprinos iseljeništva kako u političkom tako i gospodarskom smislu. Nakon 2000. ova je kategorija naših državljana sustavno odbacivana, onemogućen im je čak i pristup izborima, smanjen je broj njihovih zastupnika a obnovljene su i stare političke predrasude prema njima. Isto vrijedi i za Hrvate u BiH koji mogu računati na našu punu potporu, njih smatramo također integralnim dijelom hrvatskog nacionalnog korpusa.

Izvor: hrsvijet.net

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x