Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

ŠEKS: Ne može Milanović pozivati građane da ne poštuju zakone koje je donio Hrvatski sabor

Predsjednik Republike Zoran Milanović je nakon polaganja vijenaca na Mirogoju u izjavi novinarima proslavu Dana državnosti nazvao predizbornim skupom. Upitan o izjavi Vladimira Šeksa koji je kazao kako bi trebalo pokrenuti proces opoziva predsjednika, Milanović je rekao: “Neka pokrene. Za gospodina Šeksa, kodnog imena Sova nitko nikad nije glasao. On je jedan od vrlo negativnih likova u zadnjih 30 godina i iza njega je ostao jedan vrlo teško izbrisiv trag institucionalni, netrag ustvari i bestrag. Neka pokrene. Tko zna, možda netko pokrene i istragu o odgovornosti za zločine u Osijeku.”

O svemu tome Vladimir Šeks je rekao:

“Konstatirao sam da je Zoran Milanović povrijedio Ustav jer je javnom izjavom rekao da ne priznaje Dan državnosti, koji je uveden zakonom, da ne priznaje Hrvatski sabor, da ne priznaje zakone, a time šalje poruku građanima: Ne priznajte zakone Hrvatskog sabora. Predsjednik je dužan štititi, tumačiti Ustav, držati se njega, ne može predsjednik pozivati građane da ne poštuju zakone koje je donio Hrvatski sabor.

To je neshvatljiva pojava u hrvatskom političkkom životu da predsjednik republike poziva na ignoriranje zakona. Tu sam ukazao da ignoriranje povreda Ustava za sobom može povući odgovornost za opoziv. Nisam predlagao opoziv niti to mogu, nego da može povući za sobom pokretanje postupka za opoziv.

Njegova reakcija je krajnje neozbiljna, osvetnička, osobna, uvredljiva, posebno stoga što je on umjesto da se ograniči na to da demantira moje tvrdnje je li povrijedio Ustav ili ne, na najnižoj razini osobne uvrede on me vrijeđa i da bih ja možda morao odgovarati za ratne zločine. Od strane srpskog tužiteljstva sam optužen davno za ratne zločine, a on priželjkuje da se ispita moja odgovornost za ratne zločine. U mojoj biografiji, koju je napisao prof. Miškulin, stoji dokument gdje ministar obrane Gojko Šušak predaje Franji Tuđmanu dokument obavještajne službe gdje visoki časnik JNA ima to kodno ime i drugi dokument gdje su naše sigurnosne službe operaciju kodnim imenom sova označili operaciju u kojoj se mene istraživalo da sam odgovoran za određene povrede zakona u Istri. Operacija sova se vodila protiv mene.

Samo sam ukazao da postoje povrede Ustava pa neka Zoran Milanović objasni je li pozivanje građana kojim se traži da se ne prihvati zakon, da se ignorira zakon i krši, je li to u skladu s Ustavom. Jedno je ne slagati se sa zakonom, a drugo je kad predsjednik republike kaže da on to ne priznaje”, rekao je Šeks za N1.

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x