Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

SDA: “Srbija nastavlja agresiju prema BiH uspoređujući status Kosova sa Republikom Srpskom”

Naime, Dodik je poslao dokument Vučiću, u kojem se žali na visokog predstavnika u BiH i zapadne zemlje, a osnova Dodikove žalbe je ta da želi povezivati rješavanje kosovskog pitanja sa RS-om.

“Koordinirano djelovanje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića s vlastima RS-a u svrhu povezivanja statusa Kosova s entitetom RS, u aktuelnim pregovorima Srbije i Kosova, predstavlja nastavak agresije na Bosnu i Hercegovinu, s ciljem ugrožavanja njene cjelovitosti”, poruka je najveće bh. stranke SDA.

Naglašavaju da tome svjedoče posljednje izjave Milorada Dodika koji je kazao da je s Vučićem u Banjoj Luci imao sastanak o “statusu RS” te da su se dogovorili da vlasti RS-a upute dokumentaciju o tome, što, kako tvrde, nedvosmisleno potvrđuje da Vučić, nasuprot deklarativno korektne i pomirljive, iza kulisa vodi dvoličnu i agresivnu politiku s teritorijalnim pretenzijama prema BiH.

“Tražimo od predsjednika Srbije da prekine ovakvo djelovanje, jer je slične stvari radio i Slobodan Milošević koji je time doveo do najveće nesreće, ratnih sukoba i zločina u Evropi nakon Drugog svjetskog rata. Svako ko misli da može ovakvim djelovanjem iza kulisa nasrtati na cjelovitost Bosne i Hercegovine, mora da zna da time ruši Dejtonski mirovni sporazum, a time i mir u Istočnoj Evropi te da patrioti ove države neće dopustiti da se otme ijedan pedalj njene teritorije, kao što nismo dopustili da se to učini i u mnogo težim vremenima za Bosnu i Hercegovinu”, zaključuju iz SDA.

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x