Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

Revizori uočili značajne nepravilnosti u radu i trošenju javnog novca koje utiče na kvalitet života građana

ŽUPANIJA POSAVSKA

Centri civilnih inicijativa (CCI) pozivaju zastupnike Županije Posavske da konačno uspostave parlamentarni nadzor nad realizacijom revizorskih preporuka kako bi se osiguralo otklanjanje svih uočenih nepravilnosti u radu županijskih institucija. U skladu sa tim neophodno je da Kolegij Skupštine na narednoj sjednici omogući raspravu o revizorskim izvješćima zajedno sa planovima za otklanjanje nepravilnosti.

Ured za reviziju institucija FBIH je ove godine objavio revizorska izvješća za 3 institucije Županije Posavske i to Zavoda zdravstvenog osiguranja Županije Posavske, Službe za upošljavanje Županije Posavske, te Proračuna Županije Posavske. Revizorska izvješća ukazuju na značajne nepravilnosti u radu i trošenju javnog novca od strane ovih županijskih institucija. Za identificirane nepravilnosti revizori su uputili 60 preporuka u cilju efikasnijeg rada institucija, s tim da je čak 35 ponovljeno iz prethodnog perioda. Revizori su za 2022. godinu između ostalog utvrdili da je Zavod zdravstvenog osiguranja Županije Posavske dodjelu jednokratnih novčanih pomoći za teško bolesne osobe vršio odlukom ravnatelja, bez utvrđenog načina bodovanja pri dodjeli sredstava. Osim toga utvrđeno je da su sredstva iz obaveznog zdravstvenog osiguranja u iznosu od 15.000 KM dodjeljivana neprofitnim organizacijama bez jasno utvrđenih kriterija.

Dodatno, u revizorskim izvješćima identificirano je da od 3.891 nezaposlene osobe na području Županije Posavske na 31. 12. 2022. godine njih 1.029 nije imalo plaćeno zdravstveno osiguranje Službe i mogućnost dobivanja zdravstvene legitimacije te da Služba za upošljavanje Županije Posavske tijekom 2022. godine nije vršila monitoring, evaluaciju i izvješćivanje o realizaciji programa sufinanciranja zapošljavanja. Također, revizori su utvrdili značajne nepravilnosti u upravljanju Proračunom Županije Posavske u 2022. godini. Naime, zastupnicima i članovima radnih tijela vršena je isplata pune mjesečne naknade bez obzira na nazočnost sjednicama. Dodatno u organima državne službe tjedno radno vrijeme je 37,5 sati umjesto propisanih 40 sati.

Da se županijskim Proračunom ne upravlja adekvatno, pokazuju i sljedeći nalazi revizije. Ministarstvo zdravstva i socijalne politike je tijekom 2022. godine dodijelilo transfere zdravstvenim ustanovama i centrima za socijalnu pomoć u iznosu od 1.764.000 na temelju zahtjeva korisnika, bez jasno utvrđenih i mjerljivih kriterija. Osim toga, dodjela tekućeg transfera jedinicama lokalne samouprave i mjesnim zajednicama  u iznosu od 1.300.000 KM kod Ministarstva financija izvršena je bez primjene utvrđenih kriterija ili bez definiranja kriterija. Također i kod Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta Vlade Županije Posavske raspodjela tekućih transfera neprofitnim organizacijama u iznosu od najmanje 973.900 KM nije izvršena na temelju dovoljno jasnih i mjerljivih kriterija. Dodatno, raspodjela kapitalnih transfera u iznosu od 830.000 KM nije izvršena sukladno programima i Zakonom o izvršenju Proračuna.

S obzirom na to da su nepravilnosti uočene kod županijskih institucija koje su izuzetno značajne kako bi se građanima Županje Posavske osigurao bolji život i pružile bolje usluge, smatramo da je neophodno da Skupština Županje Posavske prati planove za provođenje preporuka javne revizije, kako bi se slabosti i nepravilnosti u radu institucija ispravile.

Autor: Centri civilnih inicijativa (CCI)

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x