Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

Usvojena Rezolucija o genocidu Srbije na Kosovu

Skupština Kosova će raspravljati i o prijedlogu formiranja državne komisije za stvaranje suda za genocid Srbije na Kosovu.

Skupština Kosova usvojila je u četvrtak Rezoluciju o genocidu, ratnim i zločinima protiv čovječnosti koje je, kako se navodi, Srbija tokom rata počinila na Kosovu.

Za ovu rezoluciju je glasalo svih 79 prisutnih zastupnika, a sjednici nisu prisustvovali politički predstavnici srpske zajednice, javio je RTK2.

U obrazloženju potrebe za usvajanje rezolucije, predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veseli izjavio je da je “najveća rana rata na Kosovu 1998/99. godine nedostatak pravde za žrtve genocida koji je država Srbija počinila na Kosovu”.

Podsjetio je kako je tokom rata krajem ’90-ih “više od milijun Albanaca nasilno postalo izbjeglicama, 13.053 ih je ubijeno, među njima i 1.230 djece, uključujući i novorođenčad”.

“Na tisuće žena je silovano. Razlog zašto je demokratski svijet odlučio intervenirati je upravo ovaj genocid. Na kraju rata bilo je 6.057 nestalih osoba”, kazao je Veseli.

‘Znaju se imena i prezimena zločinaca’

Ukazao je kako se “znaju imena i prezimena onih koji su počinili zločine, mjesta i vrijeme kada su ih počinili, tko su bili naredbodavci i za to ima mnogo dokaza”.

Prema njegovim riječima, “Kosovo je imalo povjerenja u međunarodnu pravdu, koja je bila jedina koja je imala ovlasti i odgovornosti za suđenje za ratne zločine”.

“Kosovo je duboko vjerovalo međunarodnoj pravdi sve ove godine, vjerovali smo da će zločini genocida koji su počinjeni od Srbije na Kosovu dobiti neophodan odgovor od mehanizma te pravde. Međutim, danas se osjećamo duboko razočarani kada konstatiramo da se to nije dogodilo”, rekao je Veseli.

Skupština Kosova će raspravljati i o prijedlogu formiranja državnog povjerenstva za stvaranje suda za genocid Srbije na Kosovu, dok će se raspravljati i o odluci o otvaranju muzeja genocida, ali i muzeja protjerivanja u Prištini.

Osim toga, parlament bi trebao donijeti i odluku o danu genocida.

Izvor: Agencije

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x