Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

Probili smo rusku obranu kod Bahmuta!

Ukrajinski izvori

Ukrajina je danas ustvrdila da su njene snage probile rusku liniju obrane u blizini grada Bahmuta na istočnoj liniji u jeku žestokih borbi, objavila je novinska agencija AFP.

Ovo dolazi nakon što je Kijev izvijestio o ponovnom preuzimanju malih dijelova zemlje od ruskih snaga duž južnog fronta i grada Bahmuta u istočnoj regiji Donjecka.

U priopćenju, zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga Oleksandr Syrskyi je naglasio:

“Nastavljaju se žestoke borbe u području Bahmuta. Kao rezultat uspješnih akcija naših trupa, neprijateljska odbrambena linija je slomljena.”

Ukrajinske trupe navodno su usmjerile svoju kontraofanzivu, koju su pokrenule ranije ove godine kako bi oslobodile svoju teritoriju koja je trenutno pod kontrolom Moskve, i u područje Bahmuta.

U ovom gradu se se već ranije vodile neke od najkrvavijih i najdužih bitaka od izbijanja ruske agresije u veljači prošle godine.

“Dva četvorna kilometra oslobođena su u sektoru Bakhmuta”, rekla je zamjenica ministra odbrane u odlasku Hanna Maliar ukrajinskim medijima ranije u ponedjeljak.

Objava je također stigla na dan kada je Kijev objavio da su njegove snage ponovno zauzele Klishchiivku, selo južno od Bahmuta. Ukrajinske snage zauzele su 5,2 četvorna kilometra na jugu, rekao je Maliar.

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x