Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

Preminuo Pero Vincetić Konj

Podsjetimo, protiv Pere Vincetića, nekadašnjeg pripadnika Hrvatskog vijeća obrane, tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine u Tužilaštvu BiH je 2010. godine podigao optužnicu kojom se tereti za ratne zločine silovanja i seksualnog zlostavljanja na području općine Orašje, kao i druge ratne zločine počinjenje nad žrtvama srpske nacionalnosti u tom gradu, tijekom 1992. i 1993. godine. Osim toga, činio je ratne zločine i nad Bošnjacima i Hrvatima koje je sumnjičio za suradnju sa srpskom vojskom.

Mučio ljude i u svojoj garaži

Po uhićenju, Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku Vincetića je, između ostaloga,  teretilo za ratni zločin nad bračnim parom Benković koji se konačno ponadao pravdi.

Vincetića se teretilo da je više zatočenika držao, mučio, a neke od njih i ubio po improviziranim zatvorima koje je sam osnivao po Orašju i okolnom selima. Zatvore je organizirao po školama, u atomskom skloništu i drugim mjestima, a jedno od mjesta na kojem je, kako se sumnja, mučio zatočene bila je i njegova garaža uz njegovu obiteljsku kuću u selu Donja Mahala kod Orašja.

Maria Tunde Beković, porijeklom Mađarica, za Jutarnji list ispričala je kako se u Orašje doselila 1987. nakon udaje za bosanskog Hrvata, Marka Benkovića s kojim je zajedno vodila restoran Čarli. Njezin suprug Marko ispričao je da se i sam pridružio HVO-u, ali uzalud.

Strašan zločin nad bračnim parom

Pero Vincetić, i jedan od njegovih policajaca najprije su odveli Marka, a zatim se isti dan vratili po Mariu, vezali joj oči i odvezli je nepoznati stan u Orašju, silovali, te uz prijetnju oružjem prisilili je da ima preda sav novac i dragocjenosti koje su suprug i ona imali. Nakon toga Vidović je preko Hrvatske odvezao na mađarsku granicu, izbacio je iz auta i zaprijetio joj da se više nikad ne vraća natrag, te da pronađe novog muža jer će joj dotadašnji “plivati Savom”. Nedugo zatim saznala je da je tokom silovanja zatrudnjela, a nakon prekida neželjene trudnoće više nije mogla imati djecu.

Njezin suprug Marko Benković ispričao je kako ga je Vidović držao zatočenoga u svom stožeru, zlostavljao, ozljeđivao i tjerao ga da mu služi, a kad se uspio izvući, morao je u Zagreb na hitnu operaciju zbog unutarnjih ozljeda koje mu je Vidović nanio. Potom se pridružio ženi u jednom mjestu na jugu Mađarske gdje i danas žive. Oboje trpe teške fizičke i psihičke posljedice Vidovićeva zlostavljanja, a još 2007. su ga kako tvrde prijavili DORH-u za ratni zločin. Na žalost, Vincetićevom smrću ovaj bračni par kao i brojne ostale žrtve, ostale su uskraćene za pravedno suđenje.

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x