Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

Politička i gospodarska krema Posavine u Mostaru

Krema Posavskog HDZ preselila je u Mostar. Na “poziv” glavnog dade obilazi se Međunarodni gospodarstveni sajam u glavnom gradu svih Hrvata. Putem Mostara već ranije su otpelali veliki Posavski gospodarstvenici.

Većina njih je ostavila svoje firme u Posavini puste, jer što ih je u Mostaru otprilike toliko imaju zaposlenika u svojim firmama. Čast izuzecima.

A naši političari su tamo kao suport posavskim gospodarstvenicima, jer mora netko posjetiti i posavske štandove. Ne bi bilo lijepo da su Posavci u Mostaru samo reda radi.

A da bi sve izgledalo grandioznije posavske gospodarstvenike (pa i političare) posjetio je predsjednik Čović. Nije predsjednik države, ali je predsjednik HNS-a, HDZ-a i svega drugog među Hrvatima u BiH. Velika stvar i velika čast za posavske gospodarstvenike. Čović se rukovao sa svakim od izlagača. I to bi po svoj prilici bio najveći uspjeh za svakog od njih na mostarskom sajmu. Teško da će išta bolje ušićariti. Teško da će izlaganjem meda, konjskih sedala, pomotanih cijevi za plastenike, mini čamaca gumenjaka i sličnih posavskih proizvoda doprinijeti razvoju gospodarstva u Posavini.

Nije intencija rugati se posavskim gospodarstvenicima. Navedeni proizvodi su samo slučajni, jednako vrijedi i za ostalu ponuđenu robu na sajmu. Našim gospodarstvenicima treba čestitati što u ovakvim uvjetima gospodarenja proizvode bilo što. Znamo da im nije lako i da oni sami vjerojatno ne mogu bolje.

Treba zapravo gledati na ukupnu sliku našeg gospodarstva i vidjeti koliko smo jadni. Čak i onda kada nas se usporedi sa bližim okružjem da se ne ide mnogo dalje.

Činjenica je da jedino Županija Posavska nije u stanju iskoristiti sredstva potpore za zapošljavanje novih radnika koje daje Federalni zavod za zapošljavanje. Ta činjenica govori koliko nam je gospodarstvo „jako“ i koliko smo inferiorni u odnosu na sve druge županije u FBiH.

U drugim županijama ponuđena sredstva potpore za zapošljavanje nove radne snage se potroše za 10 minuta. Čim se raspiše javni poziv za 10 minuta nema više sredstava za ovu namjenu. Jer prigoda je to gospodarstvenicima da dobiju novu radnu snagu znatno jeftinije nego se ista može naći na tržištu. Zato je jagma gospodarstvenika za lakom lovom neviđena. Ali sve to vrijedi za ostale kantone u Federaciji BiH. Za Županiju Posavsku to pravilo ne važi. Posavsko gospodarstvo čak i uz dodatan poticaj Vlade Županije Posavske nije u stanju iskoristiti ponuđena sredstva.

Nije u stanju jer ogroman broj njih sebi ne može dozvoliti luksuz da zaposle novog radnika. Ne mogu jer im jednostavno ne treba radnika. Ne treba im radnika jer im proizvodnja stagnira ili je uopće nema. Najčešće jedini zaposlenici su im članovi obitelji koje ionako ne prijavljuju.

Sve je to slika gospodarstva i pokazatelj stvarne gospodarske moći Orašja, Odžaka i Domaljevca.

Stariji čitatelji našeg portala znaju kako je to bilo nekada u ove tri posavske općine. Kakvo smo imali gospodarstvo i u kojoj se mjeri ono može mjeriti sa sadašnjom snagom gospodarstva.

Pa recimo tako jedan prijeratni „Strolit“ iz Odžaka bio je jači nego cijelo sadašnje gospodarstvo Županije Posavske. Ili jedna prijeratna „Mehanika“ iz Orašja za sadašnje gospodarstvo županije bila je gigant kojemu cijela dobit svih sadašnjih firmi u Županiji Posavskoj nije ni do koljena.

Domaljevac, iako selo, imalo je poduzeće u kojem je radilo 70 ili 80 radnika. To je duplo više nego svi radnici svih današnjih firmi u Domaljevcu.

Mogli bi navoditi primjere kraha gospodarstva u Posavini unedogled. Ali to ionako nije tema ove kolumne.

Tema je sajam u Mostaru sa apostrofom na posjetu velikog vođe izlagačima i nazočnim političarima iz Posavine.

Kao što je i ranije rečeno putem Mostara slila se sva Posavska politička svita. Naravno samo oni iz HDZ BiH. Jer ovo je njihova država, a svi drugi su građani drugog reda. Oni ne idu u Mostar ni kao posjetitelji ni kao izlagači. Za njih jednostavno nema novaca iz proračunske kese.

Jedan mi prijatelj sugerira da napišem kako su političari (pa i neki gospodarstvenici) sa sobom na put za Mostar poveli ljubavnice, a doma ostavili supruge… Mada bi bilo zgodno razobličiti sve njih tko s kim šara i komu rastu rogovi radi digniteta portala za koji pišem, ali i poradi svojih svjetonazorskih uvjerenja neću se upuštati u tračeve nego ću ostati na meritumu stvari…

Dakle, apsolvirali smo da nam je gospodarstvo tanko k’o tanko crijevo. Isto tako treba reći da su sajmovi prigoda da se izlagači predstave u najboljem svjetlu i da javnosti pokažu što imaju. Prigoda je to da se sklope možebitni poslovi, da se proširi proizvodnja ili jednom riječi da se gospodarstvu otvore širi vidici. Hoće li mostarski sajam posavskim gospodarstvenicima donijeti taj prosperitet? Bojim se da neće. Da se njih pitalo ogromna većina njih ne bi ni vidjela mostarski sajam. Ni kao izlagači, a ni kao posjetitelji. Posavci su tradicionalno bili orijentirani na neka druga tržišta i radije su posjećivali neke druge sajmove. Doduše, treba širiti vidike, osvajati nova tržišta tako da ni jedan sajam ne bi trebao biti od viška. Ali ovaj mostarski bojim se da će biti. Jer manje-više svi ovi gospodarstvenici po političkoj liniji posjećivali su ovaj sajam i ranijih godina pa ne vidjesmo da je netko izvukao nekakvu korist od istog. Njihova sreća u cijeloj priči je ta što im troškove pokriva Vlada ŽP, vjerojatno se i općine upregnu u cijelu priču. Nije ni to loše da sve ima smisla. Ali bojim se da ga nema, osim onog – hajte na sajam da nas više ima.

Koliko politike u cijeloj priči ima vidi se po ergeli posavskih političara koji su na sajmu – a što da napišem… „Sekretari skoja“ koji izvršavaju svoju političku zadaću. Svi dužnosnici i funkcioneri iz posavskog HDZ BiH jednostavno su se morali tamo nacrtati. Pogotovo su morali tamo biti kada im dolazi šef. Bit će da je gospodarstvo u drugom planu. Ionako se nema što značajno iz Posavine reklamirati pa su tu političari. Doduše oni i jesu najznačajnije što Posavina ima. Najznačajnije za Dragana Čovića.

Ne znam da li je itko od njih smio upitati Čovića kakvu to kartu crta Milorad Dodik koji je inače počašćen da otvori sajam. Kartu po kojoj će i političari i gospodarstvenici iz Posavine završiti u Velikoj Srbiji.

Naravno da nitko nije smio zucnuti. Naprotiv, svi mu se smješkaju i prilikom pozdrava nježno stiskaju ručicu s kojom ih Čović cijelo vrijeme mlati po tintari (neka ostane ovako da ne budem izravniji, a pri tomu i nekulturniji).

Nisu naši političari propustili organizirati „posavski stol“ (nešto slično kao švedski stol) i uglednog gosta pritom počastiti sa domaćim delicijama. Uz bagatelni kulen i ostale suhomesnate proizvode (Čoviću samo da znaš nisu radili pregled mesa na trihinelu) dragi gost je bio počašćen i pravom domaćom šljivovicom. Čokanjčići s posavskom šljivom (nisu ih valjda napunili lozom pa da i te sramote…) su kružili posavskom sofrom (ili ti posavskim stolom) čiji sadržaj otvara apetit i podiže adrenalin do te mjere da se lako zaboravlja što nam drug Mile misli i koliko ga drug Dragan podržava u istom.

Bilo kako bilo, druženje žrtve i krvnika nastavljeno je krkanlukom pod kodnim nazivom „Večer Posavine u Hercegovini“. Tradicionalna fešta druženja HDZ -ovaca iz Posavine sa domaćinima iz Hercegovine među kojima bješe i onih koji još uvijek misle da u Posavini žive neki tamo katolici koji uzgred nisu Hrvati pa ne treba puno hajati za njima. Valjda im je tako duši lakše.

Iako sam dobio informaciju, koju nisam mogao provjeriti (i u koju ne želim vjerovati), da pokroviteljstvo ovih bratskih stranačkih krkanluka i u Posavini i u Hercegovini financira isključivo Posavina. E da je to istina zbilja bi me ubilo….

Autor: Dragan Radić

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x