Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

Plenković je s razlogom nervozan, idemo na referendum!

Ne pristajemo na ponude Predraga Štromara, niti se bojimo Kuščevićevih “križara“ – izjavio je u Bujici na Z1 Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, potvrđujući tako da će nakon prikupljenih gotvo 700.000 potpisa inzistirati na referendumu i da je Vladi prekasno za bilo kakav dogovor s inicijativom ’67 je previše’.

“Kako su prostrli, tako će i leći,“ poručio je odmah na početku Bujice Krešimir Sever Andreju Plenkoviću i njegovim ministrima Paviću i Kuščeviću te potpredsjedniku iz redova HNS-a Predragu Štromaru.

Nudili smo razgovore i Oreškovićevoj Vladi i Plenkovićevoj, a kada je došlo vrijeme za razgovore, stavili su nas pred gotov čin – nastavlja Sever i dodaje: – Voljeli bismo da smo poput Šveđana i da imamo i plaće i mirovine poput njih, ali nemamo i to su nepobitne činjenice. Iz toga vrlo jasno proizlazi da Hrvatska nije sprema za produljenje radnog vijeka. Slovaci i Poljaci su svojedobno također podigli taj prag, ali su ga na kraju vratili, jer su uvidjeli da stvar ne funkcionira. Slovaci će čak vratili rad do 64 godine. Svima je jasno da smo u pravu, a da se s druge strane išlo bahato i prepotentno. Računali na broj ruku u saboru… Na kraju nam nisu ostavili niti jednu drugu opciju, osim da krenemo po potpise, prikupili smo ih između 600 i 700 tisuća i sami ćemo procijeniti kada je najpogodnije ići na referendum.

KONTINUITET POLITIKE ZORANA MILANOVIĆA I ANDREJA PLENKOVIĆA…

Sever je usporedio Milanovićevu i Plenkovićevu Vladu: – To su dvije Vlade u kontinuitetu kada je riječ o Mirovinskom sustavu. Pa, 2013. godine HDZ je bio protiv produljena radnog vijeka na 67 godina, u to su vrijeme koristili naše argumente…

Na to je voditelj rekao da je HDZ tada vodio Tomislav Karamarko, a ne Andrej Plenković, a gost je uzvratio da je sada na čelu SDP isto netko drugi, a ne Milanović, pa je zato SDP podržao referendum. Sever je također napomenuo da i jedna i druga stranka jedno govore kada su u opoziciji, a drugo rada kada su na vlasti.

Na posebno pitanje koliko su točno potpisa prikupili, Krešimir Sever je potvrdio da je brojka veća od 600.000 i da se približava 700, ali s obzirom da potpisne knjige još pristižu, nije dao konkretan broj.

NE BOJIMO SE KUŠČEVIĆEVIH “KRIŽARA“!

Posebno je komentirao izjavu ministra uprave Lovre Kušćevića, da ćemo “tek vidjeti hoće li inicijativa uopće predati potpise“. Na pitanje što je Kuščević time htio reći, Sever odgovara: – To bih volio i ja znati! Očito je da čovjek promišlja da mi nemamo toliko potpisa, da je to blef… Zato s ovog mjesta odgovorno poručujem da imamo potpisa i više nego što je potrebno. Naravno, kada se sve isčisti i kada njegovi “križari“ iskrižaju sve što smatraju da trebaju iskrižati – nama će i dalje ostati i više nego dovoljno potpisa za referendum! Kada se sve skupa prekontrolira, donijet ćemo ih u Sabor i očekujem da se raspiše referendum.

Na pitanje boje li se sindikati Kuščevićevih “križara“, Sever je kratko odgovorio: – Ne.

Dao je odbijenicu Štromaru, potpredsjedniku Vlade iz redova HNS-a, koji također pokušava izbjeći referendum, pa je sindikalnim liderima, nakon što su objavili da imaju više od 600.000 potpisa, ipak predložio promjene Zakona. Štromar se zapravo nadovezao na Kuščevića, koji je rekao da predaje potpisa “možda neće biti“: – Vrijeme za pregovore je gotovo. Mi smo nudili pregovore ranije i do dogovora došlo nije! Zato idemo na referendum. Nema dogovora sa Štromarom!

Prilično žestok, Sever je bio i prema resornom ministru Marku Paviću, kojeg je napao zbog milijuna potrošenih na protureferendumsku kampanju: – Oni nama prigovaraju koliko će koštati referendum koji narod želi, a ne odgovaraju na pitanje kolike su milijune potrošili na spotove kako bi ljude demotivirali da nam daju potpis.

SEVER PRIVATNO: ODRASTAO BEZ OCA, ČITA U CRKVI I ZALAŽE SE ZA ŽIVOT OD ZAČEĆA DO SMRTI…

U Bujicu se telefonom s Malte javila dr. Željka Markić, predsjednica Udrugu ‘U ime obitelji’, koja je također podržala referendumsku inicijativu ’67 je previše’. Godine 2014. Sever je podržao referendum koji je organizirala Željka Markić, a  to je bio povod da voditelj u emisiji Krešimiru Severu postavi nekoliko pitanja, o kojima čelnik jedne od najjačih sindikalnih središnjica inače izbjegava govoriti. Sever, naime, svake nedjelje u crkvi Sv. Marka Križevčanina na zagrebačkoj Selskoj, čita za vrijeme svete mise: “Da u crkvi čitam od petog razreda. Odgojen sam vjernički, idem redovito na misu. Jedino sam promijenio termin. Kako čovjek uđe u godine, onda se ranije budi i sada idem na misu u 7 i 30, ali i dalje čitam za vrijeme svih crkvenih blagdana.

Komentirao je i pokušaje stišavanja crkvenih zvona: – Crkva je naša tradicija i dio ovoga naroda. Onima kojima smeta zvonjava, imaju pravo na svoj stav, kao i oni koji kažu da im je vrlo ugodno za uho kako zvone.

Sever je optužio aktualnu vlast da je tijekom protureferendumske kampanje pokušala manipulirati čak i biskupima, iako su mnogi od njih podržali referendum: – Zagrebački nadbiskup dao je jasan stav da se ispred crkava u Zagrebu potpisi ne mogu prikupljati. Brojni biskupi bili su zatečeni time… Dobili smo potporu od velikog dijela biskupa. Svojim svećenicima u biskupijama savjetovali su neka dopuste sindikatima i građanima da mogu prikupljati potpise.

U jednom dijelu emisije, Krešimir Sever je s popriličnim emocijama progovorio o svom djetinjstvu: – Ja sam osjetio kako je to rasti bez oca. Pa često i danas osjetim da mi otac nedostajao kroz cijeli taj niz godina… Činjenica je da ako ne držimo do obitelji, onda smo učinili čovjeka podložnim… Vdimo u svijetu da se produljuje radno vrijeme vrtića, stavlja ih se u kompleks tvrtki, pa se roditelji kao ne moraju žuriti po djecu, nego mogu raditi jer se o njima brinu odgajajtelji u korporacijskim vrtićima… Ali, djeca nisu narodna djeca. Ona su obiteljska djeca i što je obitelj čvršća onda je i nacija homogenija.

SEVER: STRANI TRGOVAČKI LANCI PONAŠAJU SE KAO KOLONIJALISTI! RAD NEDJELJOM JE RAZBIJANJE OBITELJI!

Sever se žestoko protivi radu nedjeljom i ne isključuje referendum o tom pitanju. Na upit je li vrijeme da se napokon ukine rad nedjeljom, odgovorio je: – Nije nikada niti bilo vrijeme da se uvede rad nedjeljom! Sjetimo se da se do 91. godine u Hrvatskoj nije radilo. Rad nedjeljom nije samo pitanje jesi li vjernik ili nisi. To je pitanje obitelji I pitanje poštivanja čovjeka, svakog onog čovjeka koji mora raditi nedjeljom odvojen od obitelji… Dva puta su nam to rušili na Ustavnom sudu, a najveće probleme radili su neki trgovački lanci koji su došli izvana i koji u svojim matičnim zemljama ne rade, ali ovdje Hrvatskoj se ponašaju kao kolonijalisti! Riječ je o jednom neoliberalnom pogledu na svijet. Jer ako se razbije obitelj i sigurnost koju čovjek ima u obitelji, onda se lako manipulira s ljudima.

Sever je u Bujici govorio i o tzv. partizanskim nasljednim mirovinama i mirovinama koje primaju oni koji su sudjelovali u agresiji na Hrvatsku. Objasnio je kako je do toga došlo, ali je napomenuo da je pravo jedna stvar, a pravednost nešto posve drugo…

Zaključno, u Bujici je Krešimir Sever Andreja Plenkovića i njegove ministre nazvao slugama MMF-a i Svjetske banke, koji u Hrvatskoj ne provode politiku koju želi narod i onu kakvu su obećavali u kampanji: – Kada se premijer hvali kreditnim rejtingom i pozitivnim ocjenama bonitetnih agencija, to je odmah znak da u Hrvatskoj narodu nije dobro.

Na pitanje hoće li ići na 4. Nacionalni ‘Hod za život’ najavljen za subotu 25. svibnja, Sever je odgovorio: – Cijenim život od začeća pa do smrti.

BUJICA

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x