Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

PAPA ODOBRIO PROMJENU MISALA, CRKVA U NEVJERICI: Ne mijenja se samo OČE NAŠ

Papa Franjo je zahvalio za primljeni dar, te istaknuo važnost obavljenoga posla i kontinuitet u primjeni odluka Drugoga vatikanskog sabora – stoji u priopćenju Talijanske biskupske konferencije, u kojemu se prenose također riječi kardinala Bassettija, njezinoga predsjednika. Kardinal je, naime, istaknuo da Misal nije samo liturgijsko sredstvo, nego točan normativan oslonac koji čuva bogatstvo žive tradicije Crkve. Njegovo ponovno izdanje postaje dragocjena prigoda za formaciju svih krštenika – istaknuo je kardinal Bassetti.

Tekst, koji će župe moći koristiti odmah, ali će on biti obvezan od Uskrsa sljedeće godine, 4. travnja, prihvaćen je u skladu s odlukama talijanskih biskupā, a papa Franjo ga je odobrio 16. svibnja 2019. godine – podsjeća se u priopćenju Talijanske biskupske konferencije. Među novostima, koje su uostalom već poznate, bit će i promjena u molitvi Oče naš („ne uvedi nas u napast“ mijenja se u „ne prepusti nas napasti“), dok su u Slavi riječi „mir na zemlji ljudima dobre volje“ zamijenjene izrazom „mir na zemlji ljudima koje Gospodin ljubi”. Misal je objavila Vjerska zaklada svetoga Franje Asiškoga i svete Katarine Sijenske, a distribuirat će ga, krajem rujna, Vatikanska nakladnička knjižara.

Ne treba isticati da su ove novosti podjelile zbunjene vjernike koji komentare ostavljaju na društvenim mrežama diljem svijeta. Jedni ove promjene gledaju kao nevjerojatni poduhvat početka kraja liturgije kakvu znamo, dok drugi u ovome vide svetu odluku pape Franje.

Izvor: Vjera

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x