Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

Osječki liječnik: ‘Ostavite snagu svojih dlanova za šamaranje budućih lažnih branitelja’

Liječnik iz KBC-a Osijek Igor Berecki putem svog je Facebook profila komentirao napore koje liječnici ulažu u borbi protiv koronavirusa.

“Ako bih mogao birati jednu želju koja bi mi se ispunila nakon što završi ovo dugačko, tužno i mučno doba, bila bi to želja da se ne dodjeljuju nikakve pohvale, nagrade, beneficije i poseban status za one službe, struke i pojedince koji su vrijeme koronavirusne pandemije proveli na prvoj crti bojišnice”, napisao je.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

“Ako bih mogao birati jednu želju koja bi mi se ispunila nakon što završi ovo dugačko, tužno i mučno doba, bila bi to želja da se ne dodjeljuju nikakve pohvale, nagrade, beneficije i poseban status za one službe, struke i pojedince koji su vrijeme koronavirusne pandemije proveli “na prvoj crti bojišnice”.

Već smo to jednom prošli tijekom i poslije Domovinskog rata, a sada svjedočimo kako se ništa nije promijenilo: oni koji su najizloženiji, koji su prvoborci, dragovoljci, koji će dugoročno najviše stradati i izgubiti – njih se već sada omalovažava, ponižava, potkrada za plaću i slobodne dane, sredstva i opremu i zaštitu za rad, dok se važna ekipa u pozadini (koja “ne ume da radi, al’ ume da organizuje”) naslikava u opeglanoj i njima nepotrebnoj opremi kakva nedostaje onima “na terenu”.

Ili se baš u inat svima bahate po kafićima, šetnicama i okupljalištima. Ili švercaju opremom, propusnicama, zaštitnim maskama, lijekovima… Jame dok se može jamiti. Ili ih jednostavno nema nigdje: sakrili su se iza brda brašna, kvasca, klozet-papira i par stotina zaštitnih maski pa čekaju da sve završi.

A kada sve zaista završi, nekome će možda opet pasti na pamet da bi oni koji su se zaista na prvim crtama borili protiv pandemije za to trebali biti i nagrađeni… a onda će se odnekuda stvoriti 300.000 – 400.000 onih koji nisu ni s 500 metara razmaka vidjeli covid-centre, hitne prijeme, respiratore, intenzivne jedinice, intervencije, 24/24-satne rotacije… i polagati pravo na te nagrade, priznanja, pogodnosti, časti i hvalu.

Oni koji su ovo iznijeli na svojim ramenima, vratit će se nakon pandemije na svoje poslove i nastaviti ih raditi bez želje za osvrtanjem unazad… jer će državi i ljudima biti i dalje teško, jer će njihov doprinos i dalje biti potreban.

A novi paraziti će i dalje parazitirati.

I zato ne, nemojte uzdizati, nemojte slaviti i nemojte pljeskati onima koji sada na svojim poslovima i u svojim pozivima daju sve što mogu.

Ostavite strast i snagu svojih dlanova za šamaranje budućih lažnih “branitelja”, “osnivača stranki”, “zaslužnih političara” i “narodnih tribuna”.

Mada odavno nemam iluzija o tome da će itko od njih ikada loše proći.”

Izvor: dnevno.hr

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x