Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

ORAŠJE: Obilježena 200. obljetnica otvaranja prve pučke škole u Bosni i Hercegovini

Hrvatska akademija za znanost i umjetnost u BiH

Hrvatska akademija za znanost i umjetnost u BiH (HAZU BiH) organizirala je znanstveno-stručni skup u povodu 200. obljetnice otvaranja prve pučke škole u BiH.

Po riječima predsjednika HAZU-a BiH Mladena Bevande cilj znanstvenog skupa je ispitati početke školovanja u Bosni i Hercegovini i usporediti tadašnje prilike s prilikama u susjedstvu.

– Željeli smo ovim našim znanstvenim skupom propitati kakva je bila izobrazba, kakva je bila pismenost u BiH tijekom turske vladavine, da vidimo je li tu bilo svjetlucanja, je li tu bilo proljeća, je li bilo drugih škola u BiH, te da se usporedimo s onim što je bilo u našem susjedstvu, u Slavoniji, Dalmaciji, Dubrovniku, da vidimo gdje smo mi, gdje smo počeli – dodao je Bevanda.

Prvu pučku školu na prostoru današnje Bosne i Hercegovine osnovao je fra Ilija Starčević 1823. godine u Tolisi.

U prvoj školskoj godini obrazovalo se između osamdeset i stotinu učenika. Fra Ilija je za potrebe škole izgradio posebnu zgradu, zaposlio je civilnog učitelja Iliju Boričića iz Slavonije, te je iz Hrvatske preuzeo nastavni plan i program.

Jedan od sudionika današnjeg znanstvenog skupa bio je i Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a BiH, koji je istaknuo povijesnu ulogu Katoličke Crkve u društvenom životu Hrvata Bosne i Hercegovine:

– Osnova svega je bilo naše duhovno vodstvo, naši franjevci, odnosno Katolička Crkva, izvorište svega kada je u pitanju organiziranje života, kako ekonomskog tako i socijalnog, naravno, kako je bilo primjereno tom vremenu.

Po njegovim riječima, iako se uloga Katoličke Crkve u međuvremenu promijenila, ona je i dalje tu kao korektiv.

– Katolička Crkva uvijek se pojavi sa svojim institucijama i djeluje kao korektiv za sve ono što mi ne znamo dobro, sustavno organizirati, i u društvenom, i u duhovnom, ali i u biološkom, kako na prostoru Posavine tako i cijele Bosne i Hercegovine – istaknuo je Čović.

Predsjednik Vlade Posavske županije Đuro Topić zahvalio je HAZU-u BiH na njegovom doprinosu u obilježavanju 200. obljetnice otvaranja prve pučke škole u BiH.

– Ponosni smo na ono što se dogodilo prije 200 godina i to nas obvezuje da damo znanju prioritet, da ulaganjem u znanje i obrazovanje osiguramo ovom prostoru budućnost – poručio je Topić. | FENA

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x