Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

Održana Javna rasprava o Nacrtu proračuna Općine Orašje za 2020. godinu

Raspravu je organizirala Služba za financije općine Orašje, u cilju što kvalitetnije pripreme konačnog Prijedloga ovoga financijskoga dokumenta za 2020.godinu, kojeg bi Općinsko vijeće Orašje trebalo usvojiti do kraja ove godine.

Na poziv organizatora, skupu se odazvalo 20-ak općinskih korisnika, predstavnika mjesnih zajednica, javnih poduzeća i ustanova, te nevladinog sektora. Javnu raspravu otvorio je načelnik općine Stanko Vincetić, koji je izrazio žaljenje što se događaju nije odazvao veći broj korisnika s obzirom na značaj ovoga financijskog dokumenta.

Nacrt Proračuna je predstavila pomoćnica načelnika za financije Manda Kosić, a kroz 20-minutno predstavljanje proračuna izdvojila je sve značajnije stavke na prihodovnoj i rashodovnoj strani.

U Nacrtu proračuna planirani su proračunski prihodi i primici, kao i proračunski rashodi i izdaci u vrijednosti od 7.571.830 KM i uvećani su za oko 600 tisuća KM u odnosu na prošlogodišnji proračun, budući da u njemu nije bila planirana realizacija pročistača pitke vode.

-„S obzirom na ograničene proračunske mogućnosti , smatram da je Nacrt proračuna izrađen u dosta realnim okvirima. Prihodi po pitanju tekućih transfera su uglavnom transferi od ŽP; 90.000 KM za prijevoz učenika, zatim 15.000 za saniranje divljih deponija i 10.000 za provođenje postupka deratizacije i dezinsekcije. Kad su u pitanju kapitalni transferi od viših razina, od FBiH očekujemo 570.000 za pročistač pitke vode, 400.000 od Fonda za zaštitu okoliša i 170.000 od Federalnog ministarstva financija.

Od Županije posavske imamo planirana sredstva u iznosu 60.000 KM za Dječji vrtić Pčelica i za zgradu stambenog zbrinjavanja (Podprojekt BH-6) u vrijednosti 50.000 KM, naglasila je Manda Kosić.

Kad su u pitanju kapitalni projekti od izuzetne važnosti za općinu Orašje, Kopić je istaknula pročistač pitke vode u vrijednosti 1.070.000 KM, zatim izgradnju zgrade na Carinskom terminalu u vrijednosti 300.000 KM, dogradnju zgrade Dječjeg vrtića Pčelica u Orašju u vrijednosti 60.000 KM, rekonstrukciju cesta 370.000 KM i asfaltiranje po Mjesnim zajednicama u vrijednosti 130.000 KM.

Proračun je prokomentirao i sam načelnik Vincetić koji je također naglasak stavio na kapitalne projekte, te ustvrdio kako će do samog donošenja, ovaj dokument pretrpjeti određene korekcije, jer nisu usvojeni proračuni za županijskoj i federalnoj razini od kojih općina očekuje također konkretna sredstva.

Izvor: radioorasje.com

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x