Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

Može li zbog situacije u Ukrajini BiH preko reda u EU

To je razlog zagovaranja ubrzanog dobivanja statusa kandidata za članstvo Bosne i Hercegovine u Europsku uniju.

Šansa da “preko reda” dobijemo kandidatski status postoji, naročito nakon što je Zastupnički dom državnog parlamenta usvojio dva ključna zakona na ovom putu. Ali, da bi ovi Zakoni stupili na snagu, treba ih potvrditi Dom naroda.

Ako Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH na sljedećoj sjednici podrži Prijedlog zakona o sprječavanju sukoba interesa u institucijama BiH i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću, BiH bi se mogla nadati kandidatskom statusu.

Ali podrška je neizvjesna, ako je suditi po izjavi prvog čovjeka SNSD-a Milorada Dodika, koji je kazao da to neće proći. U Domu naroda, od pet izaslanika iz reda srpskog naroda, četiri su iz SNSD-a, i njihov glas je presudan za sve odluke.

Bosna i Hercegovine je 2016. godine podnijela zahtjev Europskoj uniji za dobivanje kandidatskog statusa, ali taj trenutak nije iskorišten. Umjesto napretka, došli smo do institucionalne krize i sigurnosnih izazova. Sada je pred domaćim političarima nova prilika, javlja BHRT.

Mislim da je to spasonosno za sve nas ovdje. Ne znam tko može i zbog kojih razloga, koji to neki drugi ciljevi i interesi mogu biti da se europski pristup sad dovodi u pitanje, kazao je član Predsjedništva HNS-a Martin Raguž.

BiH mora kroz svoj sustav odlučivanja kakav ima na razini zajedničkih institucija i u entitetima napraviti neku vrstu deblokade europskog puta. Europska unija treba jasno kazati da će ispuniti obećanje.

Kad ispunite uvjete mi ćemo uraditi svoj dio. Europska unija mora to još jedanput podvući, istaknuo je potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak.

Bruxelles bi to mogao podvući sljedećeg tjedna na dvodnevnoj debati o situaciji u Bosni i Hercegovini na kojoj će sudjelovati članovi Predsjedništva, predsjedatelj Doma naroda PS BiH i međunarodni predstavnici u BiH.

Ako se radi o tom momentumu da je Europska unija spremna za svoju sigurnost, sada je ogromna šansa i Bosne i Hercegovine da ubrzano proradi na procesima, kaže za BHRT predsjednik Parlamentarne skupine za jugoistočnu Europu Josip Juratović.

Teško će bilo koja zemlja preko noći ući u Europsku uniju, pogotovo Bosna i Hercegovina, koja prvo mora sustavno riješiti probleme u zemlji, naročito kada je riječ o korupciji, smatra analitičar Velizar Antić.

To bi bilo dobro za narod u BiH, jer poštovala bi se pravila igre, sustav bi sasvim sigurno bio uređeniji. Ali sasvim je sigurno da Europskoj uniji ne odgovara da primi u svoje redove one sustave koji nisu uređeni, napominje Antić.

I dok čekamo uređenje sustava u zemlji, svijet se mijenja. Ubrzani proces Bosne i Hercegovine u međunarodne organizacije domaća je zadaća naših vlastodržaca, koju pojedinci godinama opstruiraju.

Hoće li shvatiti da put naše zemlje prema Europi nema alternativu, ili će se zavrtanjem ruku stati u kraj opstrukcijama, mogli bismo vrlo brzo saznati, zaključuje državna televizija BiH.

Izvor: dnevno.ba

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x