Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

MMF drži lekcije vlastima u BiH: Gospodarski rast je nizak, a inflacija je previsoka

TREBA SMANJITI TEKUĆU POTROŠNJU

Međunarodni monetarni fond (MMF) poziva vlasti BiH na što bržu provedbu reformi koje bi osigurale dugoročnu gospodarsku i financijsku stabilnost te zemlje kojoj prijeti usporavanje gospodarskog rasta kao i visoka inflacija, potvrdili su u utorak u Sarajevu predstavnici te novčarske organizacije.

Prema procjenama MMF-a rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u BiH ove će godine iznositi svega dva posto dok će se inflacija kretati na razini od oko šest posto.

Alina Iancu, voditeljica misije za BiH u sjedištu MMF-a u Washingtonu, opisala je pred novinarima takvu inflaciju “neugodno visokom” a projektirani rast BDP-a “iznimno niskim” za potrebe zemlje.

Srednjoročne prognoze rasta BDP-a su na razini od također skromnih tri posto što u MMF-u također smatraju apsolutno nedostatnim.

Upozorila je kako su rizici za BiH “veoma izraženi”, posebice zbog naglog usporavanja gospodarskih aktivnosti u Europi ali i zbog jačanja političkih napetosti u samoj zemlji te sve izraženijih financijskih rizika.

To uključuje sve rastrošniju javnu potrošnju za kojom poseže država, ali posebice njeni entiteti pri čemu se vlasti u Republici Srpskoj pouzdaju kako će to uspjeti izdržati zahvaljujući pojačanom “skupom” zaduživanju na unutarnjem kao i na vanjskim tržištima.

Iancu je kazala kako MMF stoga poziva vlasti BiH da rade na obuzdavanju inflacije i koriste fiskalne instrumente za te svrhe kroz smanjenje tekuće potrošnje.

Istaknula je kako je podizanje kamatnih stopa nužno jer se moraju smanjiti razlike između tih stopa u euro zoni i BiH jer je izvjesno da će kamatne stope na svjetskim tržištima i u narednim godinama ostati razmjerno visoke.

Toj zemlji, procjena je analize MMF-a, potrebno je i poboljšati pripravnost za suočavanje s kriznim situacijama a na reformama se inzistira kako bi se potaknuo gospodarski rast.

Od BiH se očekuje i da hitno uspostavi fond za financijsku stabilnost koji bi pomagao u eventualnoj krizi bankarskog sektora kao i da usvoji novi zakon o sprječavanju pranja novca i terorističkih aktivnosti te da se pripremi za mehanizam EU o graničnoj prilagodbi emisija ugljika.

Predstavnik MMF-a u uredu te organizacije u Sarajevu Andrew Jewell pojasnio je kako se trenutačno provode konzultacije s vlastima BiH koje ne znače pregovore o eventualnom novom stand-by aranžmanu. Takav zahtjev BiH još nije podnijela a MMF ostaje spreman na takvu vrstu pregovora koji podrazumijevaju i reforme.

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x