Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

Ljubić: U slučaju nepostizanja dogovora oko Izbornog zakona, Hrvati će zatražiti preustroj BiH

Reagirajući na istup bošnjačkog političara Reufa Bajrovića na portalu Faktor, kojega se smatra neslužbenim glasilom vodeće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA), da bošnjačka većina treba nametnuti volju Hrvatima i njihovu vodeću stranku izbaciti iz svih struktura nakon izbora 2022., Ljubić je nakon sjednice Glavnoga vijeća HNS-a BiH upozorio kako se radi o kršenju Daytonskog mirovnog sporazuma, na što Hrvati nisu spremni pristati.

Tražimo zauzimanje Republike Hrvatske u prvome redu, ali i ostalih potpisnika Daytona, svjedoka i jamaca da poštuju svoje obveze, kako bi se svakome od triju naroda omogućila puna ustavna konstitutivnost. Mi nismo spremni 2022. godine ići u izborni proces s ovim pravilima i imati ishod koji bi suštinski pretvarao Hrvate u status ispod nacionalne manjine, rekao je Ljubić.

Pojasnio je kako su Hrvati u BiH odlučni braniti svoje pravo na BiH te da će u slučaju nepostizanja dogovora o izmjenama Izbornoga zakona zatražiti preustroj zemlje kroz uspostavu vlastite teritorijalne jedinice.

Vodeći politički predstavnici Hrvata i Bošnjaka, lideri HDZ-a BiH Dragan Čović i SDA Bakir Izetbegović potpisali su, uz posredovanja najutjecajnijih stranih diplomata, sredinom lipnja sporazume o provedbi izbora u Mostaru te izmjenama Izbornog zakona. Prema tome dogovoru predviđeno je da do kraja ove godine HDZ BiH i SDA usuglase izmjene Izbornog zakona, a da se kroz parlament one provedu do kraja 2021. godine. Razgovori između dvije stranke međutim nisu niti počeli.

Mi na koji način ne želimo niti ćemo dočekati izbore 2022. godine s postojećim izbornim pravilima posebice uz ovakav saziv Središnjeg izbornog povjerenstva koja je preuzeto od političkog Sarajeva. Blokiranje ili onemogućavanje izmjena Izbornog zakona temeljem ustava i odluka ustavnoga suda legitimira izravno traženje drugih koncepata ostvarenja nacionalne ravnopravnosti. Jedan od tih koncepata je svakako teritorijalna autonomija, pojasnio je Ljubić.

Po presudi Ustavnoga suda BiH, u predmetu kojega je ranije uputio Ljubić, traži se da se u Predsjedništvu BiH i u Domu naroda zajamči izbor legitimnih predstavnika triju naroda bez preglasavanja brojnijih naroda. Hrvatske stranke okupljene u HNS BiH upozoravaju da je većinskom voljom Bošnjaka i protiv većinske volje Hrvata u Predsjedništvo BiH izabran Željko Komšić, te da se u hrvatskome klubu gornjeg, nacionalno koncipiranog Doma naroda nalaze zastupnici poput Edima Fejzića i Anela Šahinovića koji se predstavljaju Hrvatima.

Ako se Hrvatima onemogućava taj minimum političkog predstavljanja onda temeljem međunarodnog prava i činjenice da su Hrvati potpisnici Washingtonskog i Daytonskog sporazuma imaju pravo tražiti da se poštuje naš doprinos nezavisnosti BiH i njezine obrane, smatra Ljubić.

On je najavio kako će Hrvatski narodni sabor BiH uskoro na sve relevantne političke adrese uputiti očitovanje upozoravajući na kršenja prava Hrvata i očekivanja da se promijene odredbe Izbornoga zakona.

Ljubić je na konferenciji za novinare odbacio i tvrdnje da su Hrvatska, Srbija i Crna Gora neprijateljske države Bosni i Hercegovini, što je u svome istupu iznio Bajrović.

Izvor: jabuka.tv

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x