Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

KORONA VIRUS POSTAO GLOBALNA OPASNOST: ‘Cijeli svijet mora biti na oprezu’

Kinu su pohvalili zbog dosadašnjeg odgovora na epidemiju, no pritom su izrazili i veliku zabrinutost zbog širenja virusa s čovjeka na čovjeka u nekoliko drugih zemalja.

Novi stupanj uzbune znači da se koronavirus smatra velikom opasnošću za javno zdravlje na međunarodnoj razini. Dosad je potvrđena zaraza 8.100 ljudi i oko 170 smrtnih slučajeva.

“Glavni razlog podizanja stupnja uzbune nije ono što se događa u Kini, nego situacija u drugim državama”, izjavio je direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus te je da je zabrinut zbog mogućnosti brzog širenja epidemije na države sa slabijim zdravstvenim sustavima.

WHO je u srijedu, dan prije hitnog sastanka, pozvao cijeli svijet da djeluje protiv novog koronavirusa, kojim se već zarazilo više osoba nego SARS-om, dok su stotine stranaca evakuirane iz Wuhana, epicentra epidemije.

“Nastavak rasta broja slučajeva i dokazi o prijenosu s čovjeka na čovjeka izvan Kine vrlo su zabrinjavajući. Iako su brojke izvan Kine i dalje relativno male, imaju potencijal za puno veću epidemiju”, rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor WHO-a, po povratku iz Pekinga.

“Cijeli svijet mora biti na oprezu, cijeli svijet mora djelovati”, izjavio je Michael Ryan, direktor Programa za izvanredne zdravstvene situacije WHO-a.

dnevno.hr

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x