Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

KORAK NAPRIJED, NAZAD NIJEDAN: Huawei će Googleu reći zbogom zauvijek?

Kineska tvrtka Huawei našla se usred trgovinskog rata Kine i Sjedinjenih Država, zbog čega je već više od pola godine bez pristupa Googleovim aplikacijama i servisima.

Kako bi mogli na tržište isporučiti nove modele smartfona kao što je Mate 30 Pro morali su stvoriti inačicu operativnog sustava Android u kojem je Google manje zastupljen.

Iako se čini kako bi Kina i SAD mogli sklopiti primirje, u Huaweiju se ne namjeravaju vratiti korištenju Googleovih servisa čak i ako će zabrana biti uskoro uklonjena.

To je novinarima rekao Huaweijev šef za Austriju Fred Wangfei, dodavši kako se u toj tvrtci žele riješiti ovisnosti o američkoj politici jer nemaju kako doznati hoće li se i kad iduća blokada pojaviti.

Stoga će se okrenuti izradi vlastitog eko-sustava za pametne telefone.

Kratkoročno i dugoročno u Huaweiju žele svoju verziju Androida učiniti što sličniju Googleovoj kako bi što manje opteretili razvojne programere koji izrađuju aplikacije.

Zato sad nastoje ponuditi alternativu za Google Play Services. Njihov tim od četiri tisuće developera dosad je uspio replicirati 24 od 60 ključnih API-ja putem Huawei Mobile Services.

Također će biti sretni ako će moći udomiti američke aplikacije kao što su Facebook i WhatsApp u svojoj trgovini App Gallery, alternativi Googleovom Playu.

Pošto američke tvrtke ne mogu izravno poslovati s njima u Huaweiju žele pronaći posrednika u Europi. Svjesni su kako ih čeka težak posao, vjerojatno i pad tržišnog udjela zbog toga što ne nude Googleove internetske servise.

Tri milijarde američkih dolara ulaganja u Huawei Mobile Services i milijarda dolara za oglašavanje na globalnoj razini vjerojatno neće pomoći u održavanju pozitivne bilance tvrtke, piše Android Police.

Iz Huaweija su također naglasili kako je njihov prvi izbor otvoreni Android ekosustav, uključujući Google Mobile Services. “To nam je i pomoglo da postanemo drugi na svijetu po broju isporučenih pametnih telefona. Uvrštavanje Huaweija na popis entiteta rezultiralo je razvojem Huawei Mobile Services te pozivamo developere da nam se priključe”, poručili su.

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x