Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

KINEZI PREVARILI DODIKA: Izvukli milione za fantomsku investiciju pa pobjegli…

Kineska kompanija “AVIC”, prema mojim saznanjima, odustala je od finansiranja izgradnje MHE “Bistrica”, što je “Elektroprivredu RS” koštalo dva miliona eura, koliko su platili za izradu dijela dokumentacije.

Sada je jasno da je to bio odličan način da se novac izvuče iz ERS.

Ranije je preko ovog fantomskog projekta, kroz nekoliko dobro organizovanih kriminalnih akcija, oprano 14,2 miliona KM, pa je ukupna šteta na nevidljivim MHE 18,1 milion KM.

Predstavnici kineske kompanije, prema mojim izvorima, obavijestili su vrh Režima da je izgradnja MHE neisplativa, da neće dati novac, a vrhunac kineskog humora je natuknica da su “spremni učestvovati u projektu ukoliko ERS nađe pare”.

Naravno da ERS ne može da nađe novac, tako da je u privatne džepove otišlo 18,1 milion KM, a niko za tu ogromnu štetu, po dobrom starom običaju, neće odgovarati.

Da podsjetim, ERS je za izgradnju “HE Bistrica” potpisala sporazum sa kineskom kompanijom “AVIC” krajem 2019. godine.

Sporazum je potpisao premijer Radovan Višković u Pekingu, 04.12.2019. godine.

Sa njim su bili Ministar energetike Petar Đokić i Luka Petrović, direktor ERS.

Procijenjena vrijednost izgradnje bila je 170 miliona KM; Uz to je još “dogovoreno” da ukupna kineska “ulaganja” u energetski sektor RS budu 140-170 miliona eura.

Bila je to vrlo loša šala, a na papiriću iz kineskog kolačića sudbine, Višković, Đokić i Petrović su izvukli duplo golo.

Da podsjetim, “Bistrica” je projekat preko kojeg su opljačkani milioni maraka “poslovima” sa firmom “Kaldera” čiji je vlasnik Milenko Čičić, jedan od tajkuna Milorada Dodika.

Vlasnici HE “Bistrica” (koja nikada nije izgrađena) sada su “Elektroprivreda RS” (ERS) i “Hidroelektrane na Drini” (HED), a na ovom poslu RS je oštećena za 14,2 miliona KM.

“ERS” i “HED” za “Bistricu” su platili 21 milion KM, 12.11.2019. godine, dok je

“Kaldera” 2008. godine “HE Bistricu” kupila za 6,8 miliona KM, tako da je “ERS” na ovom poslu izgubila 14,2 miliona KM. Pljačka bez presedana.

Sa novih bačenih dva miliona eura, odnosno 3,9 miliona KM, ukupno je MHE “Bistrica” oprala 18,1 milion KM, a da ni temelj nije zakopan. | SB

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x