Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

Kardinal Puljić: Zaboljelo me što su u jednom trenutku svi zaboravili koliko sam živio za ovu zemlju

Na pitanje kako se osjećao kad je čuo osude pojedinaca u Bosni i Hercegovini što će slaviti misu u katedrali u Sarajevu, kardinal Puljić odgovorio je da nije mislio da će slavlje mise u sarajevskoj katedrali netko izmanipulirati.

„Iznenađen sam s kolikom mržnjom su to izmanipulirali i u svijet poslali poruku kao da sam ja kriv što je ta mržnja izazvana. Bile su tu i razne prijetnje. To je ta komunistička demokracija kojom ne smiješ hodati sa svojom glavom, nego moraš hodati kako partija kaže. Bilo je to mučno. Jako me zaboljelo što su u jednom trenutku svi zaboravili koliko sam živio i žrtvovao za ovaj grad i ovu zemlju. Nije mi to žao. Tu sam niknuo i tu želim opstati“, rekao je mons. Puljić.

„Ova misa nema nikakve veze s politikom. Istina, kroz povijest je Hrvatski sabor bio pokrovitelj, ali nije Hrvatski sabor organizirao misu u Sarajevu nego biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i Hrvatske“, pojasnio je kardinal Puljić.

„Tražilo se od mene da odustanem od mise radi smirivanja situacije. Rekao sam da ja nisam nahuškao narod, nego tko je nahuškao neka smiruje. Nisam nikoga niti prozivao niti izazivao“, posvjedočio je mons. Puljić.

Rekao je da se u molitvi na misi spomenuo svih stradalih u logorima, planinama i poljima od Bleiburškom polja preko Dravograda i Maribora, Jazovke i maceljskih šuma do Širokog Brijega i Mostara, a nije isključio ni žrtve koje su stradale u Drugom svjetskom ratu u Sarajevu.

„Ja se ograđujem od tih zločina. Nitko nema mandat u moje ime i u ime Crkve činiti zločin. Ograđujem se od svih tih zločina. Tko god se ne ogradi od zločina, on postaje sudionik zločina. Molio sam za sve te ljude. Naša je kršćanska dužnost moliti za sve žrtve mržnje. Naša je dužnost moliti za pokojne. Time što molimo za pokojne, ne opredjeljujemo se za nikakvu političku stranku, ni za kakvu opciju. Naša je dužnost moliti za pokojne koji su pred licem Božjim“, pojasnio je kardinal Puljić.

Uoči mise govorilo se da će Srpska pravoslavna Crkva prekinuti suradnju s kardinalom Puljićem, a reis-ul-ulema Husein Kavazović rekao je da nitko nema pravo Katoličkoj Crkvi braniti obrede.

„Reis-ul-ulema Kavazović je vjernički i razumski reagirao, on zna dobro da ovdje zajedno živimo i zajedno nam se boriti. Iznenađen sam s koliko mržnje je progovorio susjed pravoslavni metropolit. Ali, kako kaže narodna izreka ‘treba svatko svoju avliju očistiti, al ne bacati smeće u tuđe dvorište’. Ali, ne bih htio uzvraćati istom mjerom, nego ću čekati da se situacija ohladi pa ćemo probati imati hrabrosti suočiti se s istinom“, rekao je kardinal Puljić.

Cijeli intervju s kardinalom Puljićem, s kojim je razgovarao Mario Pinjuh, poslušajte u audiozapisu. (IKA)

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x