Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

Je li Elon Musk znanstvenik?

Bojao se mraka

Zanima vas je li Elon Musk znanstvenik? Pogledajte pobliže Muskovu pozadinu i obrazovanje kako biste utvrdili ispunjava li on doista kvalifikacije za znanstvenika.

Većina poznaje Muska kao osnivača Tesle, suosnivača PayPala i izvršnog direktora SpaceX-a. I dok je u svom životu učinio dosta na polju znanosti, neki bi mogli postaviti pitanje je li on doista znanstvenik po zanimanju?

Gdje je Elon Musk išao na fakultet?

Musk  je diplomirao fiziku na Sveučilištu Pennsylvania, a upisao je i diplomski studij fizike na Sveučilištu Stanford prije nego što je rano odustao. Bio je koder u ranim danima interneta i zaradio je goleme količine novca prodajući svoje pothvate — Zip2, tvrtku koja je prodavala prve internetske karte i koju je kupio Compaq za 307 milijuna dolara, i PayPal, koji je eBay kupio za 2 milijarde dolara.

Do 2002. Musk je bio na putu da postane investitor koji se brzo zainteresirao za električne automobile i putovanja u svemir. I dok je bio investitor u SpaceX i Tesla Motors, također je bio duboko umočen u dizajn, igrajući vodeću ulogu u inženjeringu oba proizvoda. Iako možda nema diplomu inženjera, nadgledao je razvoj potpuno električnog Tesla Roadstera i limuzine Model S.

Kako je Elon Musk počeo?

Musk je poznati radoholičar koji je u  intervjuu 2021. rekao da je većinu svog radnog vremena proveo razvijajući tehnologiju. “Gotovo sve svoje vrijeme, otprilike 80 posto, trošim na inženjering i dizajn, razvijajući proizvod sljedeće generacije”, rekao je osnivaču Y Combinatora Samu Altmanu.

U SpaceXu je bio odgovoran za nadgledanje dizajna SpaceX Falcon 1, prve privatno razvijene rakete koja je dosegla orbitu. Od tada je SpaceX također predstavio Falcon 9, Dragon Spacecraft i  Falcon Heavy , jednu od najmoćnijih operativnih raketa na svijetu.

Kroz još jedan od svojih pothvata,  The Boring Company , on nastoji iskoristiti podzemne tunele kako bi riješio prometne gužve pronalaženjem drugog mjesta za automobile i teret. Prema tvrtki, jedini način da se riješi problem “dušelomnih” zagušenja je kroz leteće automobile ili tunele, a “za razliku od letećih automobila, tuneli su otporni na vremenske uvjete, izvan vidokruga i neće vam pasti na glavu.”

Je li Elon Musk znanstvenik?

Iako Musk sam po sebi ne radi laboratorijska istraživanja niti piše znanstvene radove, teško bi bilo tvrditi da on uopće nije bio znanstvenik. Njegovo iskustvo u fizici ipak mu je svjetlo vodilja.

Slavno je rekao da djeluje prema “fizičkom pristupu analizi. Svedete stvari na prve principe ili temeljne istine u određenom području, a zatim odatle razmišljate.”

Kad je bio dijete i  bojao se mraka , koristio se fizikom da bi prevladao svoje strahove, pišući da “mrak samo znači odsutnost fotona u vidljivoj valnoj duljini 400 do 700 nanometara… Stvarno je glupo bojati se nedostatak fotona.”

Izvor: discovermagazine.com

 

5 1 glas
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x