Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

IZETBEGOVIĆ: Ne preporučujem HDZ-u da izbacuje SDA iz vlasti, jer onda se može desiti i obrnuto!

Lider SDA Bakir Izetbegović prokomentirao je danas u Sarajevu izjavu predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića da ovu stranku ne zanima ulazak u novu Vladu Federacije BiH.

Izetbegović je poručio da je krajnje vrijeme da se formira novi saziv Federalne vlade.

“Ko će u njega ući, to treba dogovarati. Ne vidim zašto se SBB već ranije odriče toga. Imali smo nekih problema u saradnji s njima, ali u principu smo imali dobru saradnju. SBB ima pravo na svoje obrate u politici, na kalkulacije, na odluke. Ja ne ulazim u to. SDA će uvijek gledati da se naprave stabilne koalicije i što se mene tiče, SBB je tu dobrodošao”, kazao je Izetbegović.Na konstataciju novinara šta je s novom Vladom FBiH, jer je evidentno da aktuelna ne funkcioniše, lider SDA tvrdi suprotno.“Ona funkcioniše. Bez Federalne vlade ne bismo imali ovakav rezultat u ekonomiji, 76 posto BDP-a se prikuplja u FBiH, a 22 posto u RS-u. Više od 80 posto goriva se troši u FBiH, što je direktno povezano s ekonomijom, 90 posto turisitčkih posjeta u FBiH. Ne možete imati te rezultate bez dobre vlade, a nema dobre vlade bez dobrog premijera, bez obzira na trenutne krize i afere”, rekao je Izetbegović.

Kada je riječ o formiranju novog sastava Vlade FBiH, on kaže da je to zapelo prije godinu i po.

“Poodavno je neko kazao da do nove vlade nećemo doći prije lokalnih izbora. Ja nisam vjerovao da ćemo do toga doći i da ćemo čekati da prođu i lokalni izbori. Ne možemo da natjeramo HDZ na nešto na šta ga zakoni i Ustav nisu mogli natjerati”, kazao je Izetbegović.

Na upit je li moguća Vlada FBiH u sastavu SDP-HDZ-SBB, on kaže da je to samo teorijska mogućnost.

“SDP-u to nikako ne bi trebalo, ja im to ne bih preporučio. A što se tiče HDZ-a, još bih im manje to preporučio, da SDA odstrane iz vlasti. To HDZ-u nipošto ne bih trebao uraditi, jer se onda može desiti i obrnuto”, poručio je predsjednik SDA.

Kaže da će ove sedmice zasjedati Kadrovska komisija SDA te utvrditi kandidata za ministra sigurnosti BiH. Ističe da postoji nekoliko imena kojima ne bi licitirao. Dodao je da očekuje blokade SNSD-a u svemu.

“Ali onda neće biti ni imenovanja bitnih 30 pozicija, na čelu SIPA-e, UIO itd. Ali to ne rade, a SDA ih čeka. Ali mimo tog dogovora pokušavaju da stave na Vijeće ministara neke stvari gdje je samo SNSD zainteresiran za to. To ne može”, rekao je predsjednik SDA.

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x