Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

IZBORNI KRIMINAL SE PONAVLJA: Načelnik Općine Prozor-Rama prijavio MUP-u Hrvatske lažiranje popisa birača

U prijavi koju je poslao krajem prošlog tjedna Ivančević navodi kako i ove godine uočava “aktivnosti koje mogu značiti nezakonitost u korištenju osobnih podataka, kao i povredu tajnosti glasanja, koje se provode na području Republike Hrvatske, za sada u gradu Zagrebu. Radi se o pozivima Ramske zajednice Zagreb, Ulica Grada Vukovara 235, Zagreb, u čije ime s kontakt-broja 097… izvjesna Katarina poziva osobe porijeklom iz Prozora-Rame i traži od njih kopiju osobnih dokumenata kako bi ih koristili za potrebe lokalnih izbora u BiH (u studenom 2020.) za općinu Prozor-Rama”.

– Smatramo da je prikupljanje, posjedovanje i korištenje osobnih podataka u slične svrhe nezakonito te očekujemo Vaše postupanje kako bi se navedena nezakonitost spriječila – stoji u prijavi ramskog načelnika, inače člana HDZ-a 1990.

Ivančević u prijavi podsjeća da je i ranije bilo nepravilnosti.

– Napominjemo da je tijekom 2016. godine, uoči tadašnjih lokalnih izbora u BiH, na području Republike Hrvatske također bilo organizirano nezakonito prikupljanje i korištenje tuđih osobnih podataka, te falsifikovanje dokumenata javnih bilježnika, o čemu smo Vas obavještavali te po čemu je, po našim saznanjima, MUP postupao učinkovito, ali uz određena kašnjenja. Ovim su kršene odredbe Kaznenog zakona FBiH i Kaznenog zakona RH, posebno odredbe koje se tiču povreda tajnosti pisma ili druge pošiljke i povreda tajnosti glasovanja te neovlašteno korištenje tuđih podataka – navodi načelnik Općine Prozor-Rama.

Prema podacima prikupljenim u Općini Prozor-Rama, na prošlim je izborima oko 800 bosanskohercegovačkih državljana bilo fiktivno prijavljeno za dopisno glasanje na osamdesetak adresa širom Republike Hrvatske. Na te je adrese izborno povjerenstvo iz Sarajeva slalo glasačke listiće koje bi zaokruživao neko drugi i vraćao poštom u Sarajevo s kopijom osobne karte glasača koji najčešće nije znao da se glasalo u njegovo ime. Po prijavi Općine Rama, MUP je u Hrvatskoj o ovome provodio istragu, piše Index.hr.

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x