Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

IVAN VIDOVIĆ: Imamo jedna nacionalnu politiku samo kada treba glasovati

Bosanski Hrvati su "13. prase"

Zabrinjavajuće je da u nizu političkih previranja HDZ BiH i njegovom snažnom zagrljaju HNS-a na političkoj sceni je doskora ugušen prualizam među Hrvatima u BiH.

Na taj način, potvrđuje se kako je HNS BiH zapravo priča u kojoj je jedna politička opcija predstavljena kao spas za hrvatski narod i to zahvaljuči kandidaturi Željka Komšića koja je homogenizirala politički korpus.

U trenutnim preslagivanjima SBŽ postaje nova Posavina.

Potpuno zaboravljena, ispred koje nema niti jedne politički odgovorne osobe niti ministarske pozicije gdje će Hrvati Središnje Bosne biti predstavljeni, niti glasa koji će se boriti za taj narod, osim tu i tamo poneke protokolarne uloge u raspodjeli vlasti bez realne pozicije moći i ugleda.

Dobivamo obrise nove Vlade FBiH, ukoliko uspije biti imenovana. Zanimljiv je sastav koji ćini kvotu hrvatskih prijedloga za ministre.

Pohvalna je činjenica kako je uglavnom riječ o novim ljudima ali sramotna je spoznaja kako niti jedan prijedlog za ministra ne dolazi iz Srednje Bosne ili točnije Županije Središnje Bosne.

Ako uzmemo da je to prostor na kojem žive Hrvati, uz enklavu Usora i Žepče te Posavinu koji su masovnim izlaskom na izbore dali podršku politici HNS-a. Analiza govori oko 45 % podrške, onda se pitamo gdje smo kada je honoriranje izbornih rezultata u pitanju. Niti na državnom niti na entitetskom nivou nema ministara Hrvata s ovih prostora.

Želio sam vjerovati kako ne stoji teza o “Hrvatima iz Hercegovine i Hrvatima iz Bosne”, da je u pitanju jedna nacionalna politika ali izgleda samo kada treba glasovati. Ovakvom politikom Hrvati iz Bosne se slobodno mogu osjećati “trinaestim prasetom”.

HNS BiH kao projekt i na ovom levelu izbora Vlade FBiH pokazuje potpuni besmisao.

Sve kadrovi HDZ BiH bez ikakve obveze prema bilo kojoj drugoj stranci sastavnici HNS-a, a na poseban način drugoj po snazi stranci unutar hrvatskog naroda koja konzumira oko 25% podrške biračkog tijela. Lijepa poruka zajedništva, zajedništvo je samo onda kad treba, a kad ne treba onda je, samo HDZ BiH.

Izvor: centralna.ba

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x