Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

Inzko: BiH ima pravo da 1. ožujak slavi kao Dan neovisnosti

Podsjetio je da je poslije referenduma u Sloveniji i poslije referenduma u Hrvatskoj Europska unija željela vidjeti šta se dešava u BiH i kakvu budućnost građani žele.

– Referendum je zato i organiziran 29. veljače i 1. ožujka i oni koji su sudjelovali u glasanju njih 99,7 posto glasalo je za samostalnost i neovisnost BiH iako se kasnije to osporavalo – istaknuo je Inzko.

Poslije takvog rezultata građanskog “DA” neovisnosti, 22. svibnja 1992. godine BiH je primljena u Ujedinjene nacije, zajedno sa Slovenijom i Hrvatskom te Inzko tvrdi da BiH ima pravo da slavi taj dan.

Na pitanje novinara kako postoje saznanja da Eeropska komisija razmatra uvođenje sankcija članu Predsjedništva BiH i lideru Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Miloradu Dodiku, Inzko je podsjetio da je i ranije bilo problema, ali misli da se ovaj put prešla crvena linija kada jedan entitet kaže da neće poštovati odluke Ustavnog suda BiH.

Također, kazao je i to da nikakva odluka o sankcijama unutar Vijeća za implementaciju mira (PIC) iako postoji prilična saglasnost da je pređena crvena linija u posljednjem ponašanju Dodika.

Izvor: Dnevni list

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x