Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

HRVATSKA IMA NOVOG PREDSJEDNIKA: Zoran Milanović osvojio 105.000 glasova više od Kolinde

Grabar Kitarović je inozemstvu imala uvjerljivu podršku birača. Sveukupno u inozemstvu je glasalo 50.904 hrvatskih građanina i 44.049 njih (86.53%) odlučilo se za Grabar Kitarović dok je njih 6.055 (11,89%) glasalo za Milanovića.

U BiH je glasalo 35.547 glasača – Kolinda Grabar Kitarović dobila 32.467 glasa (91,3%), a Milanović 2.701 (7,59%), dok je nevažećih listića 377.

I Grabar Kitarović i Milanović, u svojim prvim govorima nakon objave nepotpunih rezultata, imali su vrlo odmjerene poruke, međusovno su si čestitali, a oboje su spriječili i zvižduke svojih simpatizera na račun drugoga.

Milanović: Neću dijeliti hrvatske građane

Zoran Milanović stigao je u stožer sa suprugom Sanjom i pozdravio okupljene, koji su mu skandirali “Zoki, Zoki!”. Svoj je pobjednički govor počeo poručivši: “Dragi prijatelji, dobrodošli u Tvornicu pobjede, kao što sam i obećao!” Nakon što je čestitao i protukandidatkinji Kolindi Grabar-Kitarović, prolomili su se zvižduci, no odmah je reagirao ustvrdivši da zviždanje nije primjereno i da se ne smiju ponoviti prizori od prije pet godina.

“Ima nas premalo, nismo dovoljno uspješni i ne rastemo dovoljnim ritmom da bismo se dijelili na ovakav način. Trudit ću se da nikog namjerno ne povrijedim i da budem svima uho za slušanje, ne rame za plakanje. Onakav kakav sam bio u kampanji bit ću i kao predsjednik, ništa se neće promijeniti.

Nadam se i vjerujem da neću iznevjeriti povjerenje koje ste mi dali. Ovih četiri milijuna koliko nas ima traži svoje mjesto pod suncem.”

Kazao je i kako će “sve stranke biti formalno jednake, jer mi smo višestranačka parlamentarna demokracija. Nije savršeno, ali sve drugo bio bi put u autokraciju”. Rekao je i da će mu Ustav i njegov duh biti vodilja. “Još jednom, hvala svima! Mjerite me od prvog dana. Nikad nisam bio od velikih obećanja. Ni u izvršnoj vlasti nikada nisam davao nerealna obećanja.

Neću dijeliti hrvatske građane na onim stvarima koje ih bole i na koje imaju nisku razinu tolerancije. Ponekad sam znao napraviti štetu ljudima, čega nisam bio svjestan, mislim na njihove osjećaje.”

“Ako je ova moja tijesna, ali poštena i jasna pobjeda unijela malo vjere i malo duha u ovo naše društvo i među naše ljude, ja sam sretan čovjek. Radujmo se zajedno, živjeli!”, kazao je na kraju Milanović.

Kolinda Grabar Kitarović: Hrvatska je odlučila, Zoran Milanović je predsjednik

Obraćanje Kolinde Grabar Kitarović počela je i završila u dobroj mjeri drhtavim glasom. Ona je također u svom govoru čestitala Zoranu Milanoviću te istaknula da mu želi puno uspjeha na dužnosti zbog budućnosti mladih.

Na rubu suza zahvalila je svojoj obitelji na potpori, ali i predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću. “Očito moramo biti više među građanima, više slušati njihov glas. Hrvatska je odlučila, Zoran Milanović bit će predsjednik sljedećih pet godina”, rekla je nakon čega je krenulo negodovanje, ali ga je odmah zaustavila. “Nemojte, nemojte”, pozvala je simpatizere da prestanu.

“Pružam ruku Milanoviću da pokažem da prijenos vlasti bude civiliziran”, rekla je Grabar-Kitarović, dodajući da Hrvatskoj treba stabilnost.

Rekla je da ne namjerava uzvraćati niskim udarcima, ali kroz suze dodala da je “Hrvatska krvlju stvorena i ljubavlju nošena”.

“Ne vjerujte lažnim prorocima i onima koji gledaju samo svoje interese. Cijenite ljude koji daju sebe za ovu državu i potičite to. Budite zajedno, nemojte se ideološki dijeliti. Nadam se da ćemo se svi okupiti oko zajedničkih vrijednosti i da ćemo konačno početi stvarati modernu, tolerantnu, uključivu Hrvatsku u kojoj nema vrijeđanja i laži”, rekla je Grabar-Kitarović, dodajući da moramo njegovati naš put dalje prema EU i NATO-u.

“Želim još jednom Zoranu Milanoviću poželjeti svaki uspjeh jer toje za interes sve naše djece. Uvijek ću biti tu da vam pomognem. Tu sam, ostajem u Hrvatskoj. Nadam se da ćete shvatiti ako sutra odem na 10, 15 dana odmora”, rekla je Grabar-Kitarović, dodajući da nije bila na odmoru pet godina.

Kaže da joj preostaje još završiti doktorat. “Hvala vam svima! Živjeli i zabavite se večeras”, poručila je na kraju, a ispraćena je Thompsonovom “Lijepa li si”.

Nevjerojatno visok broj nevažećih listića

Glasovanju je pristupilo 1,955.804 birača od čega je važećih listića bilo 1,871.080, a nevažećih listića čak 84.724 ili 4,33 posto glasova. Najviše nevažećih listića u drugom krugu bilo je u u Požeško-slavonskoj (6,04 posto), Brodsko-posavskoj (5,27 posto) i Vukovarsko-srijemskoj županiji (5,21 posto).

Podsjetimo, nakon prvog kruga izbora, na kojima se natjecalo 11 kandidata, dva su kandidata pozvali svoje birače da nadopišu i zaokruže broj 3. Riječ je o Miroslavu Škoru, koji je tijesno ispao iz prvog kruga s trećim rezultatom izbora.

– Uzet ću svoj listić na biračkome mjestu i vlastitom kemijskom olovkom zaokružiti, ali ne ni broj 1 ni broj 2. Nadopisat ću i zaokružiti broj 3 – VAS, svoj hrvatski narod, poručio je Škoro 30. prosinca svojim biračima.

I Dario Juričan poručio je svojim biračima da nadopišu broj 3.

– Moji birači znaju da treba nadopisati “broj 3. Milan Bandić”. Oni znaju da je Milan Bandić rješenje, a ne problem – rekao je 31. prosinca Juričan za Jutarnji list. U prvom krugu bilo je daleko manje nevažećih listića. Ukupno 22.218 nakon 100% prebrojanih glasova.

Izvor: dnevnik.hr/republikainfo.com/jutarnji.hr

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x