Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

Hrvati iz Posavine najveće žrtve Herceg-Bosne

Povijesna činjenica je Bobanova izdaja Posavine. Danas nakon 26 godina istu želju ima i Čović.

Ne postoji zajednički stav, čak ni među samim hrvatskim strankama u BiH.

Svake nova želje za Herceg-Bosnom iznjedri staro pitanje: što je ona značila Hrvatima u BiH i Posavini?

Herceg Bosna je utemeljena je 28. kolovoza 1993. godine. Njen predsjednika Mate Boban proglasio ju je Republikom s 30 okruga zahtijevajući za nju autonomni status u okviru BiH s ciljem kasnijeg odcjepljenja i priključenja Republici Hrvatskoj. Danas, nakon 26 godina političko vodstvo HDZ BiH  pokušava  ujediniti sve Hrvate u  Hercegovini.

Herecg -Bosna tada a i sada nanosi veliku štetu posavskim Hrvatima.

Projekat Mate Bobana i Karadžića je unesrećio 200.000 Hrvata, iza sebe je ostavio pustoš i unesrećio ljude svih nacionalnosti i vjera. Bobanu i Karadžiću nije bilo na pameti opstanak, nego podjela BiH, te su dogovorima u Grazu dogovorili njen slom. Projekat koji i danas preko Dodika i Čovića koči  svaki napredak Bosne i Hercegovine.

Povijesna činjenica je Bobanova izdaja Posavine. Danas nakon 26 godina istu želju ima i Čović.

Hrvatski blok smatra da je dodatni problem što HDZ BiH pristaje na uvjete o unutarnjoj reorganizaciji BiH po želji Dodika, koji se neupitno zalaže samo za granica svoga entiteta.

Inače, ideja Herceg-Bosne, kao trećeg entiteta ili federalne jedinice, po našem mišljenju nije najbolje rješenje za sve Hrvate u BiH. Čak i da se postigne suglasnost, veliko je pitanje koliko bi Hrvati u Posavini i Bosni i Hercegovini time zaista dobili, a koliko izgubili, stoji u priopćenju Hrvatskog bloka Bosne i Hercegovine.

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x