Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

HKDU-HRAST: BiH treba imati status neutralne države po uzoru na švicarski model

Budući da su se nad narodima BiH nadvili tamni oblaci političke krize i da nam realno svima prijeti ukrajinski scenarij, osjećam potrebu i dužnost dati svoj doprinos kroz ovaj prijedlog o neutralnosti BiH koji je glavni preduvjet da se  U BiH OSIGURA MIR ZA SVE NARODE – MIR KAO NAJVEĆA VRIJEDNOST KOJA JE IZNAD NACIONALNIH INTERESA NARODA KOJI ŽIVE U BIH.

Kad govorim o prijedlogu o neutralnosti BiH, koja je po mom sudu prioritet i temeljni preduvjet za postizanje pravednog mira među narodima BiH i koji je iznad nacionalnih interesa, ne mislim pri tom da mi ne trebamo njegovati svoje nacionalne i vjerske, svjetonazorske ili bilo koje druge identitete i da ne trebamo rješavati probleme koje imamo na toj razini – dapače, da trebamo i nacionalne probleme i moramo ih rješavati, ali nikako ne daj Bože ratom. Bolje je i 100 godina pregovarati nego jedan dan ratovati.

Trebamo shvatiti  da je u ovoj kritičnoj i preopasnoj situaciji, koja se kuha na globalnoj razini, najvažniji naš prioritet očuvati mir i živote svakog čovjeka u BiH i da trebamo učiniti sve (dok još možemo…) da nitko ne ucvili niti jedno dijete, niti jednu – bilo čiju ženu ili majku …

Ako u ovoj kritičnoj situaciji glavne političke vođe u BiH  budu stavili svoje političke i nacionalne interese iznad mira, te budu vidjeli  u ovoj situaciji priliku da se konačno obračunaju sa drugim narodom te na taj način pokušaju ostvariti svoje nacionalne interese, UVJEREN SAM DA ĆE SE NAŽALOST BIH RASPASTI U VELIKOM KRVOPROLIĆU.

Da bi osigurali i očuvali mir u BiH i spasili BiH od oluje koja bi je mogla zahvatiti, prvenstveno trebamo uvažiti temeljne ustavne činjenice, definirane Daytonskim mirovnim sporazumom, da se BiH sastoji od dva entiteta i tri konstitutivna naroda Hrvata, Bošnjaka, Srba i građana iz reda ostalih nacionalnih manjina i nitko, iznutra ili vani ne smije negirati ove činjenice niti donositi bilo kakvu odluku koju ne želi jedan od ovih triju konstitutivnih  naroda.

Pitanje svih pitanja su integracije BiH, bilo euroatlanske ili euroazijske, te će bez sumnje način i ishod rješavanja ovog ključnog političkog pitanja odrediti sudbinu BiH i naroda koji u njoj žive, prema miru, stabilnosti i blagostanju ili nestabilnost, rat i bijedu…

Na ovom pitanju narodi BiH prolaze ili padaju.

Bez dobrovoljnog pristanka i konsenzusa sva tri naroda, ne može se BiH (nasilu, gurajući…) učlaniti niti u jednu euroatlansku integraciju ili euroazijsku, a da to ne uvede BiH u rat, novo krvoproliće i raspad BiH.

Jasno je da bi ja kao Hrvat želio da hrvatski narod koji povijesno, kulturološki i zemljopisno pripada zapadnoj civilizaciji uđe u EU i NATO što je sasvim legitimna želja i pravo, iako ovi savezi za mene kao katolika (zbog nekih njihovih svjetonazorskih devijacija…) nisu savršeni i idealni.

Vidim da i Bošnjaci imaju svoje razloge zašto također žele ući u euroatlanski savez što je također njihovo legitimno pravo.

Međutim, također vidim, srpski narod ne želi ući u ove euro-atlanske integracije, jer srpski narod povijesno i kulturološki pripada istoku, a živi u BiH i jedan je od tri konstitutivna naroda u BiH i nema nitko pravo da prisiljava i ucijenjuje srpski narod na nešto što ne žele, isto kao što nema nitko pravo da ucijenjuje Hrvate i Bošnjake da se uključuju u integracije koje ne žele.

Kod ove činjenice staje sva daljnja rasprava svih onih koji poštuju ustav BiH i koji poštuju identitete i volju konstitutivnih naroda i ostalih građana  BiH.

Ako govorim o miru, sigurnosti, pravu i međusobnoj toleranciji i poštivanju, kako onda meni kao katoliku može smetati bošnjački ili srpski nacionalni i vjerski identitet? Kako mene može vrijeđati pravoslavna crkva ili džamija ili kako Srbima i Bošnjacima može smetati moja katolička crkva i hrvatski simboli?

U BiH žive Hrvati, Srbi i Muslimani i ako dirneš samo jednog Srbina, Hrvata ili Bošnjaka Muslimana, dirnuo si u sve Muslimane, Srbe i Hrvate u cijelom svijetu.

Stoga, bilo tko, tko nam uopće promiče i nameće neku drugačiju  toleranciju, toleranciju većine koja je u BiH uvjetima i odnosima devijantna tolerancija, jer isključuje poštivanje identiteta i konstitutivnosti  naroda BiH, ili ne razumije odnose u BiH ili namjerno želi izazvati novi rat u BiH. Takvi nam nisu prijatelji i ne treba ih slušati!

Također, trebamo imati na umu da je BiH zbog svoje vjerske, nacionalne i civilizacijske strukture jako osjetljiva i da je kao takva pogodno tlo za ZLE ljude – planere globalnog rata i one koji bi BiH svjesno gurnuli u novi rat, nadajući se da će u novom ratnom metežu uspjeti ostvariti svoje nacionalne interese na račun drugih naroda što vjerujem i znam nije dobro niti je to volja našeg zajedničkog stvoritelja.

Posebno želim napomenuti da se čuvamo prvenstveno intelektualnih medijskih prostitutki (za koje je pripremljen poseban krug u paklu…, čast rijetkim izuzetcima) koji su do jučer gurali korona ludilo sijući strah u narod, a koji sad za iste gazde guraju aktualni ratni narativ koji nas svojim vještim i domišljatim pričama žele i mogu isposvađati i gurnuti u ratni vihor…

Zbog gore navedenih činjenica Hrvatski savez HKDU-Hrast, kao politička stranka se zalaže da BiH ostane neutralna po uzoru na švicarski model, unatoč nutarnjim i vanjskim silnicama, koji već oštre noževe i koji bi htjeli ugrabiti svoj dio, a narode BiH bešćutno gurnuti u nova grozna krvoprolića.

Možemo, samo ako hoćemo i  imati drugi pogled (od onog koji nam se polako medijski nameće; da mi je pripadnik drugog naroda potencijalni neprijatelj…) i gledati na našu različitost, naš geo-politički položaj kao Božji dar koji možemo iskoristiti KAO SVOJU PREDNOST  te razvijati dobre političke, gospodarske i kulturne odnose sa zapadom i istokom na korist blagostanja naroda koji žive u BiH.

Vjerujem da naša različitost – vjerska, nacionalna, civilizacijsko kulturološka, i bilo koja druga može nam biti samo na dobro i blagoslov – samo ako hoćemo.

Svaki drugi put koji ne uvažava iznesene činjenice u ovom prijedlogu, ciljano vodi u mržnju, netrepeljivost, krvoproliće, bijedu i raspad BiH – nakon čega opet nećemo moći pobjeći jedni od drugih…

Apeliram na sve vodeće političke snage iz reda hrvatskog, srpskog i bošnjačkog naroda, kao i sve one koji prepoznaju ovaj prijedlog kao ključ mira, time i svoj osobni kao vlastiti obiteljski interes, da ga podupru promovirajući ga u javnom prostoru i na različitim razinama.

Posebno apeliram na srpsko vodstvo da unatoč kriznim problemima i težnjama ostanu u institucijama BiH, da ne daju nikomu povoda da to bude okidač za rat u BiH.

Nadam se da će se svi oni koji ljube i žele mir u BiH, da će se izdići iznad tolikih nerješenih nacionalnih pitanja, koji se MORAJU I TREBAJU RJEŠAVATI DIJALOGOM, a ne sukobom, prepoznati ovaj prioritetni spasonosni prijedlog o neutralnosti BiH kao ključan preduvjet za MIR U BiH, te da nećemo dopustiti da nas sinovi tame prevare i gurnu da dođemo do točke da podignemo oružje jedni na druge – jer bi tad bili svi nesretna generacija i gubitnici. 

Predsjednik Hrvatskog saveza HKDU-Hrast

Pero Barbarić – Pepi

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x