Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

HDZ BiH u HBŽ-u nakon 25 godina odlazi u oporbu?

U ovoj županiji niti dvije godine nakon izbora nije formirana nova vlast, a zbog unutarstranačkih prijepora, do sada najjači HDZ BiH, izgledno je da nakon skoro četvrt stoljeća gubi vlast od novoformiranog bloka HDZ 1990 koji bi u novoj vladi trebao imati dva ministra, Vukadinovog HNP-a, HNL-a, SDA i izgledne Srpske liste. Ali, nije „gotovo dok ne bude gotovo“, na sceni su stranački pritisci, pregovori i dogovori, te se do posljednjeg trenutka sa sigurnošću ne zna tko je ‘za’, a tko ‘protiv’.

HDZ BiH protiv, a nediscipliniranim članovima sankcije

Ivan Vukadin, načelnik općine Tomislavgrad, koji je nakon izbacivanja iz HDZ-a BiH formirao novu političku stranku ‘‘Hrvatski nacionalni pomak’, zadobio je povjerenje za mandatara za sastav nove županijske vlasti, ali ne, naravno, i svoje bivše stranke. Naime, iz HDZ-a BiH vrlo oštro su reagirali na izjavu predsjednika Skupštine HBŽ-a Joze Ćosića (HDZ 1990) da će za Vukadinovu vladu glasovati i zastupnici HDZ-a.
“Izvješćujemo javnost da HDZ BiH i njeni zastupnici neće podržati najavljenu Vladu niti biti dio takve potencijalne skupštinske većine. Informacija koja se pojavila u dijelu medija, kako će većinu u Skupštini HBŽ, između ostalih, činiti i HDZ BiH, nije točna ”, priopćili su iz HDZ BiH.
Nadalje, iz te stranke svojim zastupnicima su i zaprijetili: “Ukoliko će neki zastupnici sudjelovati u radu, onda će sudjelovati na osobnu odgovornost i sa osobnim stavom, a nikako kao zastupnici koji su dobili mandat na Općim izborima 2018. godine kao kandidati HDZ BiH. Zastupnici HDZ-a BiH neće podržati formiranje nove Vlade, bez prethodne suglasnosti i odluke Predsjedništva HDZ-a BiH i Županijskog odbora HDZ BiH HBŽ-a, kao i potpisanog koalicijskog sporazuma između stranaka koje će činiti novu većinu. Pozivamo sve dužnosnike HDZ-a BiH Hercegbosanske županije da se drže Programa, Statuta i Odluka svih stranačkih razina. Svi oni koji se ne budu pridržavali Odluka Predsjedništva HDZ-a BiH te učine težu povredu Statuta HDZ BiH, biti će politički sankcionirani ili isključeni i brisani iz članstva HDZ-a BiH, priopćeno je i priprijećeno iz HDZ BiH”.
Slično, ali i značajno zbunjujuće priopćenje odaslano je i iz Županijskog odbora (ŽO) HDZ BiH HBŽ iz kojeg su istaknuli da je “Ćosićeva izjava da će novu Vladu podržati zastupnici koalicije HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 jedna velika laž”, te da “nije istina da je HDZ BiH u bilo kakvoj koaliciji o formiranju nove vlade sa Ivanom Vukadinom”.
Ipak se dade iščitati da su svjesni činjenice da bi neki od HDZ-ovih zastupnika mogli podržati novu vladu te su se i oni posebno na to osvrnuli.
“Najveća prijevara je kada te izaberu glasači jedne stranke, a ti im , kada ti više ne trebaju okreneš leđa. To je urađeno od strane onih koji su u Skupštini HBŽ izabrani na listi HDZ-a BiH HBŽ, a danas daju potporu Ivanu Vukadinu i njegovoj vladi. ŽO HDZ BiH HBŽ se ograđuje od tih zastupnika i njihovih postupaka jer oni više nisu dio HDZ-a BiH HBŽ i sa njima HDZ BiH nema više ništa. Samo zastupnici koji poštuju Statut i odluke stranačkih tijela su zastupnici HDZ-a BiH i imaju punu potporu u svom radu od strane svih tijela stranke”, navodi se u priopćenju ŽO HDZ BiH HBŽ.

Ćosić ponovio: Za vladu će glasati zastupnici HDZ-a, Srbi i SDA

Ali, kako se sada čini, unutarstranačke prijepore i tvrde stavove HDZ BiH u HBŽ-u mogao bi skupo platiti – gubitkom vlasti nakon dugih 25 godina.
Barem po riječima devedesetkinog, predsjednika Skupštine Joze Ćosića koji je za Dnevni list kazao: “Mi ćemo potvrditi vladu, a vladu će potvrditi i pet zastupnika HDZ BiH koji su još uvijek samo formalno-pravno zastupnici HDZ-a BiH. Također, imamo sporazum i sa SNSD-om koji smo potpisali u prostorijama HDZ 1990 i koji stoje iza potpisanog da će vladu podržati u punom kapacitetu. Također, podršku ćemo imati i od SDA s kojima također imamo sporazum. Jedini koji neće podržati je Ivan Jozić, zastupnik HDZ-a BiH”.
Komentirajući priopćenje ŽO HDZ BiH u kojem je navedeno da niti njihovi niti zastupnici HDZ 1990 neće podržati novu vladu, Ćosić je rekao da se radi “o nekorektnom potezu i političkom pritisku”.
Uzavrelo stanje komentirao je i dr. Nedjeljko Rimac (HDZ 1990), zastupnik u Skupštini i ujedno kandidat te stranke za gradonačelnika Livna na skorašnjim lokalnim izborima.
“Ja njih (HDZ BiH), ne doživljavam i ne želim o njima govoriti. To je za mene šaka jada, slobodno to navedite da sam rekao. Bolje bi bilo da se pozabave kaznenim prijavama protiv njih umjesto da ponovno govore neistine. Dvije godine u skupštinsku proceduru nije upućen niti jedan zakon, našu županiju drže taocem”, kaže Rimac.

Dodik: Sa HDZ-om zajedničko djelovanje u HBŽ-u; Vukadinu prešao cjelokupan OO HDZ BiH iz Tomislavgrada

Međutim, “ništa nije gotovo, dok nije gotovo”. Podsjetimo da je nedavno u Mostaru nakon sastanka sa predsjednikom HDZ BiH Draganom Čovićem, predsjednik SNSD-a i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao da je “s predsjednikom HDZ-a dogovorio zajedničko djelovanje u HBŽ-u”. Što to znači, nakon sveopćih stranačkih izjava, svakako će biti poznato 17. rujna, ali jasno je da je Čović tražio podršku SNSD-a zbog bivših članova stranke.
Očito je da HDZ BiH ima veliki problem koji mu je stvorilo nezadovoljno članstvo, problem koji su podcijenili, a koji sve više i eskalira – U Tomislavgradu je službeno utemeljen Općinski odbor Vukadinove novoosnovane stranke – Hrvatskoga nacionalnog pomaka.
Izuzev jednoga člana, čine ga svih 25 dojučerašnjih članova OO HDZ BiH Tomislavgrad, donedavni članovi Mladeži i Zajednice žena HDZ-a BiH Tomislavgrad koji su sada uz isključene članove HDZ-a BiH Tomislavgrad, Ivan Vukadina, Roberta Bagarića i Antu Tadića.

Početak raskola

A cijela geneza ovog unutarstranačkog prijepora koji prerasta u ozbiljan gubitak počela je nakon što su Ivan Vukadin, član Predsjedništva HDZ-a BiH i načelnik općine Tomislavgrad, Robert Bagarić predsjednik Kluba Hrvata i zastupnik u Skupštini HBŽ i Ante Tadić predsjednik Kluba zastupnika HDZ BiH i zastupnik u Skupštini HBŽ, isključeni su iz te stranke zbog, kako su naveli iz HDZ BiH, “teške povrede Statuta HDZ BiH i time su izbrisani iz evidencije članova HDZ-a BiH”.

Također, i Ivica Brešić, aktualni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi je Odlukom Gradskog odbora Livno od 18. prosinca 2019. godine, brisan iz evidencije članova HDZ-a BiH.
Podsjetimo da je aktualni načelnik Tomislavgrada Ivan Vukadin te zastupnici u Skupštini Hercegbosanske županije (HBŽ) Robert Bagarić i Ante Tadić privremeno, na 30 dana, i početkom ožujka isključeni iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH.
Njih trojica su dobili rješenja o isključenju iz stranke na 30 dana, a kao razlozi za takvu odluku navedeno je kršenje Statuta i odluka Predsjedništva HDZ-a BiH kao i odluka Županijskog odbora HDZ-a BiH, potvrdio je svojedobno medijima predsjednik ŽO HDZ BiH HBŽ-a Branko Ivković.
“Ova privremena mjera o isključenju iz stranke će se poništiti ukoliko se ispoštuju sve zacrtane odluke Predsjedništva HDZ-a BiH vezano za mandatara nove županijske vlade i odluka koje se odnose na smjenu tijela ŠGD Hercegbosanske šume d.o.o Kupres”, tada je rekao Ivković te naglasio da je o navedenim isključenjima predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović informirao Predsjedništvo HDZ-a BiH.
Raskol je nastao zbog sukoba dvije struje unutar HDZ-a BiH – između Livna i Tomislavgrada. Naime, općinska organizacija HDZ-a Tomislavgrad u Skupštini HBŽ-a imaju većinu, od osam njih šest, te je unutar Kluba zastupnika HDZ-a BiH izglasana odluka da kandidat za sastavljanje nove vlade bude Ivan Vukadin.
Međutim, bez obzira na bolji rezultat tomislavgradskog ogranka, natpolovičnom većinom članova Županijskog odbora HDZ-a BiH HBŽ-a za mandatara je izabran aktualni predsjednik Vlade HBŽ-a i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Livno Ivan Jozić. Ovo nije prihvatio tomislavgradski ogranak tako da je reagiralo i samo Predsjedništvo HDZ BiH podržavši ponovni izbor mandatara iz Livna. Epilog svega je izbacivanje iz stranke istaknutih članova, formiranje nove stranke i slabljenje HDZ-a u HBŽ-u, raspuštanjem Općinskog odbora HDZ BiH u Tomislavgradu, odlaskom članstva u Vukadinovu stranku te izvjestan gubitak vlasti.

Tko će biti ‘PROTIV’, a tko ‘ZA’

U Skupštini HBŽ-a osam je zastupnika HDZ BiH, a prema Ćosićevim riječima, pet će ih dati potporu Vukadinovoj vladi, dvoje neće sudjelovati u najavljenoj sjednici skupštine 17. rujna, a jedan će glasati protiv. Skupština HBŽ-a broji i 4 zastupnika HDZ 1990, 3 HNL-a, 1 NSRZB-a, 1 HRS-a, 3 Srpske liste, 1 Županijske neovisne liste, 1 SNS-a, 2 SDA i 1 SDP-a.

Izvor: dnevni.ba

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x