Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

Hasanbegović: “Cilj Dodikove politike je stvoriti veliku Srbiju – izvor svih problema od ’90.”

Naveo je na samom početku da želi podsjetiti na nekoliko činjenica: Dodik je pod sankcijama SAD-a, zabranjen mu je ulazak u SAD i zamznuta mu je imovina.

“U veljači ove godine visoki predstavnik u BiH izvijestio je javnost da EU razmatra mogućnost zabrane ulaska gospodina Dodika na područje EU-a. Ako je to istina, u tom kontekstu mogu primijetiti da možda koristi priliku da nakon uvođenja tih sankcija posjeti jednu od BiH najbližih članica EU-a.”

Podsjetio je i da je “Plenkovićeva vlada prva i posljednja na svijetu koja je za entiteom RS kojem je tada na čelu bio Dodik, koja je potpisala međunarodni ugovor, a sadržaj ugovora je među ostalim regulirao pitanje Bosanskoga Broda i tamošnje rafinerije”.

“Ono što je više od simbolike, Dodik je jučer s Vučićem obilježio novi srpski državni blagdan i vrlo jasno rekao da je cilj njegove politike državno ujedinjenje entiteta RS i Srbije, što prevedeno na geopolitički jezik znači stvaranje velike Srbije, takoreći pred vratima grada Zagreba”, prokomentirao je Hasanbegović.

Siguran je da će Plenković i Milanović “podijeliti misli s Dodikom i upitati ga na koji način misli oživotvoriti tu iluziju o državnom ujedinjenju te mu iznijeti hrvatske poglede na taj plan koji je u osnovi nulti izvor svih problema od 1990. do danas”.

Sukladno diplomatskom protokolu sa svakim se može razgovarati, navodi Hasanberović, međutim isitiče da Dodik nije došao u bilo koju zemlju.

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x