Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

GORE OD KORONAVIRUSA: HDZ-u Škoro puše za vrat, drugovima je prava panika!

Sve to popratili su, dakako, i unutarstranački sukobi koji su, među ostalim, rezultirali i bezuspješnim pokušajima puča. Bernardić je sve kritike i napade stojički otrpio, dižući stranku iz temelja na noge. Oporavak je uslijedio na europskim, a zatim i na predsjedničkim izborima, i sve to bez previše Bernardićevih riječi.

Podmetnuo je leđa, i šutke oporavio SDP, stranku koju je preuzeo od Zorana Milanovića, boreći se baš s njegovim repovima. Propast SDP-a danas više nikoga ne zanima, jer je vidljivo kako od tog scenarija nema ništa, no sličan scenarij, sukobi i podjele danas su stigli u HDZ, vladajuću stranku kojom tinjaju ratovi, podjele i raslojavanje na dva tima.

I dok jednim timom ravna Andrej Plenković, s druge je pak strane Miro Kovač koji zagovara promjenu i alternativu. Povučete li paralelu između HDZ-ova aktualnog, i SDP-ova bivšeg rata, moguće je pronaći nekoliko dodirnih točaka. Jedna od njih jest ona koja se tiče kritika na račun šefa stranke.

Naime, svojedobno je dio SDP-ovaca vjerovao kako Bero nije čovjek s kojim bi stranka mogla ići u dobrom smjeru. Te je kritičare, međutim, Bero demantirao na dvama izborima na kojima je pobijedio. S druge strane, Plenkovićevi kritičari drže kako on stranku ne vodi u ispravnom smjeru, no za tu kritiku imaju čvrste argumente.

Plenković je, za razliku od Bernardića, dvoje izbore izgubio, a to je SDP-u, barem ako je vjerovati anketama, osiguralo poziciju najjače stranke u državi. Sukobi između HDZ-ovaca, osim kritika na račun Plenkovića, duboko su ideološki obojani, što u SDP-u nije bio slučaj, pa se tako koplja u vladajućoj stranci lome oko koalicije s HNS-om, ćirilice u Vukovaru, Franje Tuđmana. Sve to jasan je pokazatelj kako je HDZ izgubio smjer i kompas, a to je ono oko čega se valja zabrinuti ne samo sada, već i dugoročno, jer gubeći ideološki smjer, HDZ na parlamentarne izbore izlazi nespreman.

Svjesni su toga u vladajućim redovima, u kojima se brinu i zbog gubitka koalicijskog potencijala pa tako podsjećaju kako su i u petak manjinci srušili kvorum nezadovoljni događanjima vezanima uz Zakon o popisu stanovništva. Ta pozicija, u kojoj će HDZ morati do kraja mandata podilaziti HNS-u, manjincima i Bandiću, u velikom djelu HDZ-a ne nailazi na odobrenje, i pitaju se što i kako dalje.

A dok se oni među sobom svađaju i prepiru, za vratom im puše Miroslav Škoro, čija bi se stranka na političkom nebu vrlo brzo mogla etablirati kao ozbiljna alternativa HDZ-u, dok i u vrijeme sukoba SDP alternativu, barem onu stabilnu i postojanu, nije imao. Jaka desna platforma koju Škoro gradi, ugrožava HDZ koji puca od podjela, a ni jedna od dvije opcije ne nudi rješenje, barem se to trenutno tako ne čini.

Izvor: dnevno.ba

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x