Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

ESCOBAR ZA CNN: Dodik napada samo srce Daytona

On je u razgovoru s Christiane Amanpour kazao kako i većina prijetnji po Dejtonski mirovni sporazum dolazi od Milorada Dodika.

Escobar je ukazao da se mora razumjeti kontekst da bi se shvatila kriza koja se događa u našoj zemlji. Rekao je kako je BiH na začelju zemalja bivše Jugoslavije.

– Od sedam država, njih dvije su članice Europske unije, četiri su članice NATO-a, mnoge su ostvarile značajan ekonomski uspjeh. Od šest zemalja Zapadnog Balkana, njih četiri ostvaruju progres prema EU. Bosna i Hercegovina je na začelju.

Escobar je spomenuo ogromnu stopu korupcije u našoj zemlji, rekavši da je BiH među najkorumpiranijim u Europi, te da su gore samo Azerbejdžan i Bjelorusija.

– Iseljavanje mladog stanovništva je deset puta veće nego u Srbiji. Neučinkovita je u privlačenju izravnih stranih investicija. Javni sektor čini 70 posto od ukupne ekonomije. Sve je to posljedica duboke korupcije. To je kontekst krize – rekao je Escobar.

Većina prijetnji dolazi od Dodika

Escobar je rekao kako postoje prijetnje po Daytonski mirovni sporazum i da većina tih prijetnji dolazi od člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika.

On je upozorio da bi cijela regija mogla ispaštati ukoliko se ne riješi kriza u našoj zemlji. Također, Escobar je ocijenio da SAD surađuje s Europskom unijom zarad perspektive zapadnobalkanskih zemalja na njihovom putu ka EU.

Escobar je kao primjer da uspjevaju u tome istakao napredak Srbije, Crne Gore i Makedonije.

O izmjenama Izbornog zakona

Escobar navodi kako SAD i EU imaju dva cilja. Prvi je da onemoguće Dodikove napade na državne institucije, koje je nazvao napadima na “srce Daytona”, a drugi cilj je vraćanje predstavnika Srba u državne institucije.

Nakon toga će se pristupiti Izmjenama Izbornog zakona i djelomičnim ustavnim promjenama kojima se želi postići funkcionalnija država.

Također, Escobar se dotakao sankcija Njemačke, te rekao kako se treba razmisliti i financijskim mjerama protiv onih koji rade protiv Daytonskog mirovnog sporazuma. | HMS

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x